Naslovna kolumne Lični obračun, cinizam i manipulacija

Lični obračun, cinizam i manipulacija

Povodom objavljenog članka na portalu „Kolubarske.rs“, pod nazivom “Promocija vlasti i diskriminacija medija po nalogu vrha SNS “, koji se svodi kako primećujemo na manipulaciju činjenicama, pristrasno izveštavanje i besraman napad, optužbe i omalovažavanje Srpske napredne stranke. Imamo potrebu da zbog ovdašnje javnosti razjasnimo neke činjenice i time prekinemo dalja spinovanja kojima je ovaj portal poslovično sklon, bar kada je u pitanju delovanje najveće političke stranke u Srbiji.

Koliko je ovom portalu strano objektivno izveštavanje govori činjenica da se u javnost plasiraju isključivo saopštenja pojedinih opozicionih stranaka, svedoci smo sve više tekstova u kojima se koristi senzacionalistička terminologija, a sve češće i govor agresivnosi i mržnje. Činjenica da je agresivna komunikacija na pomenutom portalu postala uobičajen način za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, a koriste je kao najefikasnije sredstvo za  diskreditovanje „protivnika“ u javnosti, najčešće korišćenjem paušalnih ocena i etiketiranja bez dokaza manipuliše i kreira iskrivljenu medijsku stvarnost.

Manipulisanje činjenicama se ne pojavljuje slučajno – ono je najčešće rezultat svesne namere da se izgradi neistinita priča, ali je i rezultat nepoznavanja materije o kojoj se piše. Operativno-politički se angažujući, oni su pogazili etiku svog poziva i i potrošili ionako skroman kredit novinarstva u Valjevu.

Obaveza novinara je da prepozna ono što predstavlja legitimnu sferu javnog interesa i relevantnih informacija vrednih da postanu vesti, na osnovu profesionalnih i etičkih standarda i propisa.

Slobodu izražavanja u novinarstvu omogućavaju, ali i ograničavaju profesionalni standardi koji zahtevaju objektivno, istinito i nepristrasno izveštavanje, ali i povreda prava poput prava na privatnost.

Međutim, tekstovi pomenutog portala svedeni su na lični obračun, uz govor mržnje, netrpeljivost i cinizam bez iole dostojanstva. Teško je očekivati da ovakav javni govor bude inspirisan moralnim kodeksima i kulturom javnog govora. Ovakvom načinu izražavanja u kojima je fabrikovana istina kroz zamenu teza i plasiranje poluinformacija odavno postala praksa.

Stoga, ti isti portali su plaćeni za svoje laži, klevete, neljudskost i mržnju, kako bi širili teror nad onima koji nisu istog mišljenja.

Spinovanje i plasiranje izmišljenih vesti, kao i stavljanje realnih ličnosti u negativan i lažan kontekst, jasan je pokušaj politizacije institucija lokalne samouprave i to upravo od strane onih, koji ne samo da ništa nisu dali ovom gradu, već su ga unazadili prodavajući maglu.

Jasno je da je izmišljanje, laganje i klevetanje njihov način borbe. Način Srpske napredne stranke su rad i rezultati, koji su u Valjevu jasno vidljivi.

Zato tajkunima i njihovim medijima poručujemo da narod zna ko radi za njegovu dobrobit, a zna i ko laže iz besa, nemoći i pakosti.

B.K.

Prethodni tekstSednica Gradskog veća
Sledeći tekstOdmetnik ili glasnogovornik SPS-a

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA