Naslovna kolumne Iracionalni uzleti kompromitovanih galamdžija

Iracionalni uzleti kompromitovanih galamdžija

702
0

Na konferenciji za novinare koju je održao Đorđe Pavlović, šef nepostojeće odborničke grupe Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, prezentovao je javnosti stavove osmišljene u komitetu političke organizacije sa gotovo tri decenije dugim stažom u vlasti u Valjevu.

Svedoci smo opšteg vređanja, omalovažavanja i diskreditacije gradske vlasti, kako na medijskoj sceni, tako i u političkom životu, čiji su ideološki, politički i moralni koreni zasnovani na opstrukcijama opšteg napretka Valjeva.

Nije davno bilo kada su u Valjevu o infrastrukturnim i ostalim angažmanima govorili večiti partijski kadrovici, koji su političkom koketerijom obezbedili uspešnu karijeru, a svoje funkcije doživljavali kao zgodno mesto za ličnu promociju i korist.

O projektima koje su užurbano započinjali pred svake izbore, a potom ih nikada nisu završavali, danas ne vredi polemisati, jer su takvu neimarsku strategiju građani Valjeva odavno prepoznali.

O njima govore temelji Hale sportova i zgrade solidarnosti za mlade, izgradnja Osnovne škole”Milovan Glišić” i Gerontološki centar, investicije koje su bile prepuštene zubu vremena, vizionari zatvorenog bazena, Muzeja fantastike, pruge Valjevo-Loznica i škola bez đaka. Planiraše i rekonstrukciju gradskih ulica, uređenje komunalne infrastrukture, uključujući i nastavak toplifikacije, ali im građani Valjeva nisu dali poverenje. Za sve protekle godine vispreni neimari darivaše gradu Valjevu neposećeni koncert Tropiko benda.

Od “postojano” osta samo nekolicina odbornika u Skupštini grada Valjeva, koja se iz ove perspektive bori sa sopstvenim frustracijama.

Ironija je da upravo takvi besramno i javno pitaju šta je sa projektima i zašto nisu završeni u proteklih šest meseci, a da pri tome ovakve ideološke ocene nisu potkrepljene nijednim ozbiljnim argumentom i bez obzira što takvi ne poseduju kredibilitet, samozvani spasioci Valjeva zasnovani na stripovskoj dramaturgiji i stereotipima o patriotskoj ljubavi prema našem gradu, koji za njih predstavlja samo plodonosnu pustolovinu. Politički relikti čiji su ideološki, politički i moralni koreni zasnovani na opstrukcijama opšteg napretka Valjeva.

U potrazi za cenzusom, valjevski socijalisti su potražili spas kod onih koje su izneverili. Arogantno i bahato, takoreći na silu su pokušali da vrate uticaj. Uzalud ucene i muzika, građani su to prozreli. Rešeni da se osvete po starom običaju, obrušili su se na najslabije kažnjavajući svaku pomisao na slobodu izbora. Osudili su najboljeg među onima koji su im okrenuli leđa.

Pavlovićev novi iracionalni uzlet samo je reciklirani opit velike želje za vlašću pred zidom koji ne može niti ume da preskoči. Iza takvih granica živi Đorđe Pavlović, uveren da je njegova višestruka nesposobnost izvor moći za utopijska rešenja.

Ali se dobro zna da su kompromitovane galamdžije zaglavljene u živom blatu, ne znajući sudbinu sledećeg koraka. Ako sledećeg koraka uopšte bude.

V.K.

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime