Naslovna kolumne Pavlovićeve afere niko ne može prevazići

Pavlovićeve afere niko ne može prevazići

567
0

Još jedna afera, ko zna po koji put, sa istih adresa i sa poznatim ishodom, koje su izvedene po zakonima koje su pisali socijalisti. Zato se s nostalgijom sećamo socijalističkih direktora, koji su preduzeća doživljavali kao svoje životno delo, a neprestano su bili na stubu srama i podsmeha, kao jagnjeće brigade s kojekakvim komitetlijama na čelu. Najrazvijenije karakteristike su im bile: laktanje, preskakanje, gaženje, laganje, obmanjivanje, a posebno sebičluk i potpuno odsustvo svesti o potrebama okruženja.

Prisetićemo se vremena kada je Đorđe Pavlović, mladi socijalista sa previše ambicija, imenovan na mesto direktora JKP „Vodovod-Valjevo“, sada već davne 2012.godine.

Odlukom Skupštine grada Valjeva 10.08.2012.godine, Đorđe Pavlović je imenovan na mesto v.d. direktora JKP „Vodovod-Valjevo“, a dan kasnije 11.08.2012.godine  preuzima dužnost na rukovodećoj poziciji. Sve to bilo bi sasvim na mestu da je Pavlović ispunjavao uslove predviđene zakonom.

U uslovima konkursa za imenovanje direktora javnog preduzeća jasno je naznačeno da lice treba da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća. Međutim, Pavlović je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu  2010.godine, dok je prvi radni odnos zasnovao je 25.07.2011. u Gradskoj upravi, Odeljenju za društvene delatnosti.

Verovatno su se članovi kadrovske komisije „zabrojali“, pa su u godine radnog iskustva uračunali i vreme provedeno na fakultetu, a samim tim i prekršili Zakon o javnim preduzećima Član 22, u kome jasno piše da imenovano lice treba da poseduje pet godina radnog iskustva i tri godine iskustva na rukovodećoj poziciji.

U to vreme, u dobro osmišljenoj kadrovskoj komisiji su bili Selimir Manojlović,  prethodni  direktor “Vodovoda”, mr Dragan Grujičić, naredni direktor “Vodovoda” i Dragan Stojanović, član komisije i član Nadzornog odbora. Pomenuti su glasali za prijavu Đorđa Pavlovića, dok su Mihailo Milutinović i Ljubinko Andrić  glasali protiv ovog predloga.  S obzirom na to da su članovi SPS-a  bili u većini, nadglasali su prijavu za kandidaturu i tom prilikom je prihvaćena konkursna prijava Đorđa Pavlovića.

Drugi kandidat na ovom konkursu bio je Dragan Živanović, dugogodišnji rukovodilac tehničkog sektora JKP “Vodovod-Valjevo”, koji je ispunjavao konkursom predviđene uslove, ali je odbijen na konkursu i tada ga postavljaju na mesto tehničkog direktora ovog preduzeća.

Da li je tom prilikom Đorđe Pavlović razmišljao o dostojanstvu i časti na koju se često poziva ili je jednostavno došlo do greške u prebrojavanju godina radnog staža pomenutog u konkursu ne znamo, ali smo sigurni da tada Pavlović nije izašao da brani zakon  i pomenuti član, koji je na očigled svih, prekršen!

Tako je započeo Pavlović profesionalnu i političku karijeru dobrog učenika, koji je sledio svoje učitelje. Član gomile odbora, komora, sindikata, čovek sa nekoliko plata. Automobil i vozača finansirala je  država, odnosno narod, a iz istih fondova često su se pokrivala obilata “hasanja” po kafanama, gde je bio rado viđen gost.

V.K.

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime