Naslovna kolumne SAM SVOJ EKOLOG

SAM SVOJ EKOLOG

355
0

Zemlja, voda, vazduh – tri reči, koje su postale mantra bezbroj novonastalih ekoloških organizacija, udruženja, pokreta, platformi i tako redom, “zdravo” zabrinutih za zdravlje vascele Srbije. Iako ekološki problemi nisu nastali preko noći, pa se ni preko noći ne rešavaju, nazovi ekolozi bi da izbegnu dugotrajan i strpljiv rad u zaštiti životne sredine, već da zemlju, vodu i vazduh promovišu kao politički program, koji brzopotezno ruši legalno izabranu vlast.

  Tako smo se sreli sa više varijanti “zelenih stranaka”, poput običnih zelenih i zeleno-leve grupacije MORAMO. Tu su verovatno i neobični zeleni, zeleni centar, još zelenija desnica, zeleni na štrafte i na tufne. Svedoci smo i marširanja s Kolubare, Babinog Zuba i što da ne, s Planete Zemlje. Pokret KRENI-PROMENI priziva kopernikanski obrt u ekologiji i u brizi za budućnost srpskog jezika  jer, ne samo da su građani ekološki neosvešćeni, već su i nemušti i neupućeni. Ekološke ustanke da ne pominjemo, zato što su zemlja, voda, vazduh prikriveno oružje u jurišu na vlast.

  Dobra vest za sve iskreno zainteresovane i ekološki brižne građane stiže iz Ministarstva zaštite životne sredine. Od pre tri dana dostupan je Ekološki informacioni sistem za prijavu ekoloških problema. Postoji nekoliko načina da građani kontaktiraju nadležno ministarstvo. Omogućeno je slanje SMS ili MMS poruka na broj 066- 5555-001, ili besplatan telefonski poziv Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7 i 30 do 15 i 30. U funkciji je i mobilna i veb aplikacija “gReact” (Green Reaction), koja može da se besplatno preuzme na Googleplaz i APP Store.

  Zamisao ministarstva zaštite životne sredine je da građani direktno ukažu na ekološke probleme u svom okruženju, Sve prikupljene informacije biće prosleđene republičkoj inspekciji zaštite životne sredine, nadležnim službama i lokalnim inspekcijama, što znači da će ministarstvo blisko sarađivati i rešavati  probleme sa lokalnim samoupravama.

  U poplavi ekoloških udruženja, čiji je krajnji cilj neretko nejasan ili nepoznat, najednostavnije rešenje je da građani budu sami svoji ekolozi i koriste Ekološki informacioni sistem. U suprotnom, i nevoljno mogu da se nađu u situaciji da, recimo, protest protiv divlje deponije preraste u “buku i bes”. A vođe takvih protesta boriće se da se s vrha takvih deponija dočepaju vlasti. Pitanje je hoće li ih posle zanimati šta se dešava u podnožju.

B.Đ.

 

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime