Naslovna va014info PROJEKAT “ZDRAVO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO”

PROJEKAT “ZDRAVO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO”

U saradnji Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova realizuje se projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” namenjen učenicima osnovnih škola o uzrocima i posledicama diskriminacije i nasilnog ponašanja u realnom životu ali i u svetu interneta, odnosno, rastućeg uticaja društvenih mreža među osnovcima.
Projekat je predstavila Zorica Jocić, načelnica Školske uprave u Valjevu, pojasnivši ključne teme ovog projekta:
” Projektom je obuhvaćeno više tema i to su raspoznavanje vrsta i oblika diskriminacije, razvijanje saosećajne komunikacije, pomoć drugima u nevolji, nenasilna komunikacija, kao i teme za bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i u saobraćaju. Deca će dobiti sve neophodne informacije kao i podršku stručnjaka u problematičnim situacijama. Projekat se realizuje iz dva dela, za učenike petog i sedmog razreda u prvom polugodištu i za šesti i osmi razred u drugom polugodištu ove školske godine. Predviđeno je da oni učestvuju u radionicama o nenasilnom ponašanju u životu i u virtuelnom svetu. Drugi deo projekta  je za osnovce mlađih razreda, odnosno, od prvog do četvrtog, a radi se o bezbednosti dece u vanrednim situacijama i u saobraćaju. Danas smo sa decom u Prvoj osnovnoj za vreme školskog odmora da ukažemo na bezbedno ponašanje na ulici. Napominjem da u ovoj školskoj godini u Valjevu imamo 39 prvaka više nego lane, sada ih je 773. Brinućemo zajednički sa školama da nam deca budu bezbedna, kako u školi, tako i na ulici.”
 
Načelnik Policijske uprave Vlada Jerinić pozvao je đake i nastavnike, ali i građane, da odmah obaveste školskog policajca ili  dežurnu sližbu MUP-a, ukoliko primete ponašanje koje narušava bezbednost.
” Pored toga što Policijska uprava obezbeđuje sigurnost dece u školama , od 1.septembra su pojačani kontrola i regulisanje saobraćaja u blizini škola. Do sada je otkriveno 470 prekršaja, od toga 36 težih. Konkretno, u blizini Sedme osnovne otkriven je vozač motornog vozila sa 2, 11 promila alkohola u organizmu, zbog čega je dobio zatvorsku kaznu od 29 dana i 220 hiljada dinara novčane kazne. Nije cilj da delujemo isključivo represivno, već da edukujemo đake kroz preventivne aktivnosti. “- rekao je Jerinić.
/redakcija/
Prethodni tekstPovodom Dana opštine Lajkovac novi prostor za Biblioteku „R.B. Marković“
Sledeći tekstOdbojkašice Železničara osvojile drugo mesto na Maribor kupu

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA