Home info Veliki uspeh učenika Valjevske gimnazije na državnim takmičenjima

Veliki uspeh učenika Valjevske gimnazije na državnim takmičenjima

117
0
SHARE

Povodom ostvarenih rezultata na brojnim takmičenjima Valjevske gimnazijalce juče  je primio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović , članovi Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i Dejan Bogojević. Ove godine na državnim takmičenjima učešće je uzelo oko 150 učenika,  a njih 50 je osvojilo nagrade.

Gradonačelnik Valjeva čestitao je gimnazijalcima na postignutim uspesima i naglasio da je to veliko priznanje za grad, školu i roditelje.

„Ono što je najbitnije jeste vaše znanje, koje možda nekada ocena i ne izrazi u onoj meri u kojoj treba. Nisu bitne samo ocene, nego i znanje koje će vas pratiti ceo život. I ono što se propusti u periodu u kom treba da se nauči, teško se nadoknadi. Znanje koje steknete u srednjoj školi, ne samo što će vam olakšati upis na fakultete, već će vas pratiti ceo život, kao deo vaše opšte kulture i vašeg načina razmišljanja, koji vam omogućava ova škola“, rekao je gradonačelnik.

Član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović je upoznao učenike sa mogućnostima stipendiranja učenika i studenata, o čemu predlog donosi Komisija, kojom on predsedava. Prof. Ivanović je istakao da odlukom gradonačelnika iznos stipendije najboljih učenika i studenata Valjeva je povećan , za ovu godinu je opredeljeno 25,5 miliona dinara.

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić se zahvalio gradonačelniku i predstavnicima Grada na pozivu i pažnji koju ukazuju, jer je za sve koji dolaze iz ove škole važno da znaju da se njihovi rezultati prate i vrednuju. On je naglasio da je grad Valjevo u samom vrhu  po stipendijama za učenike i studente.

„Lepo je u junu biti đak Valjevske gimnazije, čitati i slušati o uspesima učenika“, rekao je direktor Valjevske gimnazije.

Sa upešnim učenicima su bili i njihovi profesori Sanja Gnjato, pomoćnica direktora i profesorka informatike, Biljana Tanasijević Vuksanović, profesorka latinskog jezika, Veljko Ćirović, profesor matematike, profesorka likovne kulture Nataša Kristić i Vera Vaš, profesorka srpskog jezika i književnosti.

„Sa ponosom mogu da kažem da je aktiv za srpski jezik sa svojim učenicima, koji se dodatno bave književnošću, pisanjem, učenjem, recitovanjem, ove godine doneo svojoj školi i gradu 20 republičkih nagrada, od čega je deset nagrada na takmičenjima iz književnosti, četiri na takmičenjima iz znanja jezika, na međudržavnom takmičenju koje su osnovale Srpska književna zadruga i Valjevska gimnazija –poetskom konkursu „Desanka Maksimović“, koji traje 27 godina, imamo drugu nagradu“, saopštila je profesorka Vera Vaš. Ona se zahvalila rukovodstvu grada što su za uspehe učenika prepoznali i značaj njihovih profesora, jer motivacija i radost profesora kada njihovi đaci uspeju, ne može se ničim zameniti.

„To je putokaz koji im ukazuje profesori i to ne može ničim da se zameni. Zato treba pomenuti i profesore i kad odem u penziju insistiraću na tome da se malo pogledaju i kolege i da se malo pospeši i nagradi njihov rad. Ne mislim na novčana priznanja, jer tolike godine raditi zavređuje da dobiju priznanja koja se moraju prepoznati i u školi u kojoj radimo i u sredini u kojoj živimo“, zaključila je profesorka srpskog jezika i ukazala da su uvek i na vreme finansijski podmirena putovanja đaka i profesora na takmičenja, od strane lokalne samouprave.

Profesorka likovne kulture Nataša Kristić je istakla da se ove godine desila inverzija u nagrađivanju, jer obično profesori vode đake na takmičenja, a upravo je ona proglašena za najomiljenijeg profesora u Srbiji, na inicijativu njenih učenika.

„Ono što je kvalitet škole je činjenica da se često rode lepa prijateljstva koja odlaze iz Valjevske gimnazije“, zaključila je Nataša Kristić.

Veljko Ćirović, profesor matematike i  predsednik Podružnice matematičara Valjeva je rekao da je Valjevo jedan od manjih gradova u Srbiji po broju stanovnika, ali veći po takmičarskim uspesima onih koji dolaze iz naših škola:

„Ponosno ističemo da odeljenja obdarenih u matematičkoj gimnaziji, koja funkcionišu kod nas od sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, vrlo uspešno se bore sa vršnjacima iz još samo šest gradova u Srbiji. Pored četiri univerzitetska centra, još Valjevo, Kraljevo i Senta su na toj mapi. Naši takmičari su uspeli da se veoma visoko pozicioniraju ove godine na raznim takmičenjima visokog nivoa. Učenici su na najznačajnijim takmičenjima osvojili 18 nagrada na državnom nivou. Ističemo rezultat Mihajla Lekića u kategoriji učenika osnovnih škola, koji je osvojio drugu nagradu. U kategoriji srednjih škola, nagrada kakvu skoro nismo imali u ovom gradu, osvojio je Savo Cvjetić i to treću nagradu u konkurenciji Matematičke gimnazije, čime pokazujemo da možemo da pariramo i na tom nivou. On se plasirao na Srpsku matematičku olimpijadu. Olivera Tomić je osvojila treću nagradu u kategoriji učenika iz prirodno- matematičkih gimnazija. To su rezultati koji potvrđuju da je rad kolega i škole na značajnom nivou i težićemo da tako ostane i ubuduće.“

Na prijemu koji je organizovan za učenike i profesore Valjevske gimnazije, obratili su se i neki od uspešnih učenika. Milica Višić, učenica trećeg razreda prirodno-matematičkog smera je ove godine osvojila tri republičke nagrade:

„Na republičkoj smotri talenata iz biologije, koja je održana u Pančevu, osvojila sam prvo mesto, a moj naučno-istraživački rad je nagrađen trećim mestom. Na republičkom takmičenju iz književnosti sam osvojila drugo mesto. Učestvovala sam i na republičkom takmičenju iz matematike. Zahvaljujem se gradu Valjevu i gradonačelniku, jer nam mnogo znači kada vidimo da neko ceni naš rad i daje vetar u leđa da nastavimo sa ovakvim uspesima.“

Učenik trećeg razreda društvenog smera Pavle Ignjatović se ove godine takmičio na smotri istraživačkih radova iz istorije i osvojio prvo mesto:

„Takmičio sam se na međuanrodnom matematičkom takmičenju „Kengur bez granica“ gde sam osvojio bronzanu medalju i redovni sam polaznik u Istraživačkoj stanici Petnica. I ja bih se zahvalio na ovom prijemu, koji je lepa stvar. Obradovao sam se kada sam čuo da smo pozvani i nadam se da ćete nastaviti sa tom praksom.“

Nemanja Grujičić je učenik trećeg razreda specijalizovanog matematičkog smera, a ove godine je na državnom takmičenju iz fizike osvojio drugu nagradu. „Na Književnoj olimpijadi sam osvojio prvo mesto i par nagrada na literarnim konkursima. Zahvaljujem se Gradskoj upravi koja podržava rad ne samo učenika srednje škole, već i osnovaca i studenata.“

Lazar Lazarević je učenik sedmog razreda odeljenja obdarenih za matematiju i osvojio je četiri nagrade na republičkim takmičenjima. Na takmičenju iz fizike je osvojio treću nagradu, iz hemije prvu nagradu, na republičkoj smotri talenata u Boru prvu nagradu iz fizike i drugu nagradu za rad.

Sofija Janevska, učenica prvog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja je ove godine je osvojila prvu nagradu na takmičenju Filološkog fakulteta za najbolji pismeni zadatak. „Učestvovala sam na finalnom koncertu Dečjeg kulturnog centra u Beogradu za decu-kompozitore i osvojila sam prošle godine prvu nagradu za klavirsku kompoziciju „Svaki kraj je novi početak“ i na Međunarodnom takmičenju „First Lego League“ iz robotike. Uporedo sam i učenica teoretskog odseka Muzičke škole i prvog razreda za solo pevanje. Zadovoljna sam školom u kojoj sam od sedmog razreda, jer je to novo iskustvo, novo odeljenje, nov odnos između ljudi. A sam direktor je uneo nove vrednosti u školu.“

Direktor Gimnazije Predrag Jevtić je ovom prilikom saopštio kako napreduju pripreme vezano za rekonstrukciju i nadogradnju Valjevske gimnazije:

„Studija opravdanosti je u završnoj fazi. Očekujemo da početkom sledeće sedmice taj dokument stigne do ministra prosvete i do onih koji treba da daju dozvolu da se nastavi sa realizacijom ovog projekta. Ideja je da se uvede jednosmenska nastava u Valjevsku gimnaziju i smatramo da je ovakav rad budućnost obrazovanja, ne samo u Srbiji, već i u svetu i da ćemo svi mi imati više vremena da se družimo i da deca više vremena provode sa roditeljima, da porodica bude stabilnija i snažnija, jer odatle proizilaze svi uspesi i dobri rezultati,“zaključio je direktor Jevtić.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here