Naslovna info Ulaganje u omladinu

Ulaganje u omladinu

384
0
Svaki dinar uložen u obrazovanje, sport i društveni život mlade generacije trebalo bi da se isplati, jer težimo da na mladima svet ostane, a ne da zaostane. Uz novac, potrebni su i drugi podsticaji, kao što su znanje i briga o potrebama osnovaca, srednjoškolaca i studenata, što je posao nedavno osnovane Kancelarije za mlade.
Među četrdesetak gradova i opština, i Valjevo se našlo na listi Ministarstva omladine i sporta kao grad koji zaslužuje veća ulaganja u programe i projekte za mlade. Nadležno ministarstvo je prošle sedmice odobrilo milion dinara ovdašnjoj Kancelariji, sa zadatkom da se mladima omoguće razni sadržaji u oblasti njihovog interesovanja.
” U razgovorima sa srednjoškolcima i studentima oredelili smo se za obrazovne, sportske i zabavne programe.”- kaže Goran Mirosavić, koordinator Kancelarije za mlade.” Za početak, opremićemo prostor za učenje stranih jezika. Biće to tromesečni kursevi, a prvi je kurs ruskog jezika, za koji očekujemo veće interesovanje. Planiramo i sportska takmičenja među osnovnim i srednjim školama. Često slušamo kako se u omadinski sport ništa ne ulaže, što ne odgovara istini. Nedavno je ministarstvo omladine i sporta rapisalo konkurs za obnovu i opremane fiskulturnih sala i terena, na koji smo se prijavili. Dobijeni novac iskoristićemo za obnovu i izgradnju sportskih igrališta u krugu Prve osnovne škole.”
Preko Kancelarije za mlade biće omogućena i konkretna pomoć pojedincima skromnijeg imovnog stanja. Uspešni studenti, zasad njih petoro, dobiće po laptop, koje će obezbediti sponzorske firme. Neretko se Kancelariji obraćaju i roditelji dece sa predlozima o dečjim potrebama i interesovanjima, na koje bi trebalo usmeriti pažnju. To je sasvim nova praksa u dosadašnjem radu omladinskih organizacija.
A tu je i nezaobilazna zabava za mlade, pre svega kroz društvene i kulturne sadžaje- što je izlazak iz kruga sedenja u kafiću u društvu mobilnog telefona. Krajem maja ili početkom juna biće organizovana ekskurzija pedesetak mladih od 16 do 30 godina. Predviđena je poseta srednjovekovnom Goubačkom gradu na Dunavu i manastiru Tumane.
Mada Kancelarija za mlade radi tek pola godine, već je zapažena po znanju, brzini i energiji, kojima se uključuje u projekte ministarstva omladine i sporta, jer “ko kuca, otvorićemu se”.
B.Đ-B.M

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime