Naslovna va014info SVE VEĆE INTERESOVANJE ZA MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

SVE VEĆE INTERESOVANJE ZA MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Drugi javni poziv za promenu individualnih ložišta, u okviru Programa mera energetske efikasnosti, završava se danas. U prvom pozivu nabavljena su 104 kotla na biomasu, vrednosti 16 miliona dinara. Sada je na raspolaganju 20 miliona dinara, preostalih iz prošle godine, obezbeđenih iz sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grada Valjeva, koji subvencionišu 70 odsto od cene kotla, limitirane na 150.000 dinara. Učešće građana je 30 odsto bez ugradnje. Na konkurs za izvođače radova se prijavilo šest preduzeća.
Interesovanje građana je preko očekivanja, rečeno je u Gradskoj upravi, gde je za tri sedmice, koliko traje javni poziv, podneto 238 prijava zaključno sa jučerašnjim danom. Konačan broj prijava biće uskoro poznat. Razlog velikom interesovanju je povoljan iznos državne subvencije, ali i potreba građana da udišu čistiji vazduh. Kako je Valjevo u grupi gradova sa veoma zagađenim vazduhom u grejnoj sezoni, svaki napor da se smanji emisija nezdravih čestica je dobrodošao.
U Ministarstvu rudarstva i energetike najavljuju novi javni poziv lokalnim samoupravama za dodelu subvencija domaćinstvima za primenu neke od mera za povećanje energetske efikasnosti. Ovo je nastavak Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, vredan oko 70 miliona evra. Finansijska pomoć države pokriće 50 odsto troškova, a konkursom će biti obuhvaćeno od 80.000 do 100.000 domaćinstava. Mere energetske sanacije za koje će građani moći da dobiju subvencije obuhvataju zamenu prozora i vrata, termičku izolaciju spoljašnjih zidova, krovova i tavanica, zamenu kotlova na manje štetna goriva, ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora za grejanje vode i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju (prozjumeri).
/redakcija/
Prethodni tekstHranilica za svaku rođenu bebu u 2023. godini
Sledeći tekstOTVARANJE IZLOŽBE „DEČJA UMETNOST 2023“

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA