Naslovna info Sve je spremno za početak nove školske godine

Sve je spremno za početak nove školske godine

Danas je u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu upriličen svečani  prijem za đake prvake i njihove roditelje . Prisutnima se obratila Mileva Mojić , direktorka Prve osnovne škole, poželevši  budućim prvacima puno uspeha u školovanju, dodajući da je ovo jedan novi korak u njihovom  životu.

U ime Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorica Jocić je poželela dobrodošlicu i  da im današnji dan polaska u školu bude dan za pamćenje kojeg će se uvek rado sećati.

“Dobrodosli dragi prvaci, od četvrtka bićete učenici ove škole. Pozdravljam vas u ime Školske uprave Valjevo koja je zaduzena za Kolubarski i Mačvanski okrug, ali vas danas pozdravljam i  u ime prvog čoveka grada Valjeva gradonacelnika Lazara Gojkovića koji je danas ovde u ulozi gradonačelnika i u ulozi tate. Izabrao je onu najvažniju ulogu na svetu, to je uloga tate jedne devojčice koja će biti đak ove škole”, istakla je dr Zorica Jocić.

Budućim đacima prvacima izveden je i prigodan umetnički program koji su pripremili učenici Prve osnovne škole.

“Za dva dana počinje nova školska godina. Ove godine školska godina počinje u četvrtak uobicajno prvog septembra tako što će se u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja intonirati himna Srbije “Boze pravde” . Što se tiče pripremljenosti naših škola u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu sve je spremno za početak nove školske godine. Nekih velikih rekonstrukcija nije bilo sem Muzičke škole u Ubu,u ostalim mestima bio je uobičajni raspored aktivnosti koje se sprovode tokom leta ,krečenje, sređivanje prostora kako unutar škole tako i sređivanje školskog dvorišta.Znači prvog septembra je sve spremno za početak školske godine i neće biti nikakvog izmeštanja na druge lokacije niti nekih dodatnih radova koje bi usporile tako nešto.Što se tiče tima za škole  za kordinisanje primene preventivnih mera u radu škola donesena je odluka o toj neposrednoj nastavi  gde će svi učenici biti direktno u školama  u kontaktu sa svojim nastavnicima ali donesene su i određene mere koje se preporučuju u vezi sa time.To je da se apeluje na učenike,njihove roditelje, na zaposlene, da se pri pojavi prvih simptoma COVID-a  ne šalju decu u škole, odnosno školske zajednice, da ne bi došlo do širenja zaraze. Zatim osetljivim osobama preporučuje se nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru kada su neka masovna okupljanja. Zatim, imamo preporuke za sam  postupak kada se desi da  u školi se otkrije da dete ima simptome COVID-a ,uprava škole istog trenutka mora obavestiti roditelje i učenik će sačekati dok roditelji ne dođu po njega da ga odvedu kod lekara. Dete dok čeka roditelje biće zajedno sa nastavnikom u posebnoj prostoriji koju svaka škola ima i koja je opredeljena za te namene i obavezni su nositi zaštitne maske i nastavik i učenik”, rekla je dr Zorica Jocić.

Po njenim rečima kada su u pitanju  ekskurzije, letovanja, zimovanja, organizacija  izleta škole će pribavljti  izjave roditelja da dete u poslednjih sedam dana nije imalo simptome COVID ,niti bilo ko iz bliže porodice.

“U sklopu septembra meseca  a posebno u prve dve nedelje, sve škole imaju obavezu da održe savetodavno instruktivna predavanja  o pandemiji  kako sa učenicima tako i u saradnji sa roditeljima, objasniti šta je to pandemija na koji način se širi, kako se zaštititi. U ovom slučaju ako dođe možda u nekom trenutku u nekoj od ustanova  do toga da se epidemija naglo pojača i poveća broj zaraženih, škola je u obavezi da obavesti nadležni Zavod za javno zdravlje i obavezno Školsku upravu radi eventualne promene organizacije načina rada.Kad se saberu sve okolnosti nadležni  Zavod za javno zdravlje daje svoje mišljenje, Školska uprava u saradnji sa Ministarstvom takođe da svoje mišljenje, i u takvim okolnostima moguća je i promena organizacije rada”, objasnila je načelnica Školske uprave i dodala da je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović  Batut doneo opšte i posebne mere.

“Opšte mere se primenjuju usvim epidemiološkim uslovima i odnose se na primenu sanitarno-higijenskih i respiratornih mera, a posebne mere su preporučena vakcinacija za sva lica starija od dvanaest godina. Zatim pri pojavi COVID-a  leči se u kućnim uslovima u trajanju od sedam dana, teži oblici četrnaest dana.K ada dođe do zaražavanja u školi uprava škole je dužna da obavesti Zavod za javno zdravlje, odnosno  epidemiologa koji će preporučiti određene mere sanitarno-fiziološkog tipa. Kod respiratornih epidemija naglašava se u merama Batuta da kod kašljanja i kijanja maramica mora pokriti i nos i usta , a ukoliko ne postoji u određenom trenutku maramica obavezno je da se kijanje izvrši u uglu lakta, dakle nikako u otvorenu šaku i na taj način posle dodirom da se prenosi infekcija. Novi sastanak tima biće 31. pa ćemo videti da  li će se nešto promeniti ali za sada su takve preporuke”, istakla je dr Jocić i najavila novine vezano za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

“Prvi put posle dugo godina  u Valjevu imamo odeljenje za funkcionalno obrazovanje odraslih. Dugo godina Valjevo nije imalo takvo jedno odeljenje za obrazovanje odraslih nego je to radila škola iz Obrenovca, tako da na inicijativu Grada Valjeva,Školske uprave, Zavoda za tržište rada ali pre svega moram reći člana Gradskog veća Marka Jevtića ispred Gradske uprave. Ta inicijativa je pokrenuta pre izvesnog vremena i tokom maja, juna škola je dobila verifikaciju od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  dakle odobreni su svi uslovi da ona može da obavlja tu delatnost, tako da su ispunjeni svi potrebni uslovi, sva nastavna sredstva, nastavni kadar koji će obavljati  posao i naravno da ima adekvatan program za obrazovanje. To obrazovanje odraslih  se inače sprovodi po principima funkcionalnog obrazovanja odraslih, to su u stvari lica koja su  starija od 15 godina i ne mogu biti mlađa. Što se tiće tih oblika rada koji će biti korišćeni  ili vrste nastave ,to može biti redovna nastava, može biti  dopisno konstultativna nastava i konsultativna nastava u jednom drugom smislu, zatim može biti nastava na daljinu i tako dalje. Koristiće se predavanja ,koristiće se razne knjige , razne forme i oblici učenja kao što su recimo seminari i radionice, sve ono što je  primereno da doprinosi  da odrasli lako savladaju  određene oblasti. U svakom slučaju to je značajno za nas Grad jer prema podacima Zavoda za tržište rada postoji veliki broj lica koja nemaju završeno osnovno obrazovanje, a veliki broj nema nikakvu stručnu spremu, tako da je bitno da smo obezbedili i otvorili jednu takvu mogućnost  da svi ti ljudi koji su zainteresovani  mogu da se prijave Osnovnoj školi Desanka Maksimović,  a dalja procedura je na školi”, zaključila je načelnica Školske uprave.

Prethodni tekstRadno vreme Gradske uprave Valjevo
Sledeći tekstOrganizovan prevoz za učenike OŠ „Sestre Ilić“

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA