Home info Srbija je ušla u prvi tropski talas u 2019. godini

Srbija je ušla u prvi tropski talas u 2019. godini

70
0
SHARE

Prema vremenskoj prognozi, tokom cele nedelje od 10. do 17. juna 2019. godine očekuju nas temperature će biti iznad 30 stepeni, u četvrtak 35, a tokom vikenda i do vrelih 37

Sledi nam pakleno vreme od četvrtka, kada će temperature vazduha biti iznad 35 stepeni Celzijusovih u hladu i tako će se zadržati do 17. juna.

Istovremeno, Srbija se trenutno nalazi u prvom ovogodišnjem tropskom talasu, koji je, kako kažu meteorolozi, počeo u petak, odmah posle poplava, a Beograd  je imao prvu tropsku noć između petka i subote.

Vremenske prilike jesu neprijatne, kaže meteorolog Đorđe Đurić, visoka je vlaga u vazduhu, isto takvo ultraljubičasto zračenje(UV), opasno po zdravlje jer može da bude faktor rizika za pojavu raka kože, ali to nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

– Dakle, narednih dana će u našoj zemlji biti sunčano i veoma toplo. U mnogim predelima i tropski vrelo. Doduše, danas posle podne i uveče, na jugu i u brdsko-planinskim predelima i na severoistoku Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova s grmljavinom. To će biti kratkotrajno i prolazno – kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, maksimalna temperatura za ponedeljak biće od 28 do 32 stepena, isto i sutradan, dok će u sredu biti 33, a u četvrtak će se živa u termometru popeti na 35.

-Narednih dana biće takođe sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura biće do 31 stepen, a u četvrtak oko 35 – navodi on.

Za vikend, objašnjava Đurić, biće još toplije jer će temperature u pojedinim delovima zemlje biti do 37 stepeni Celzijusovih.

– Za petak je prognozirana maksimalna dnevna 36 stepeni, u danima vikenda do 37. Tropski toplo zadržaće se do kraja sedmice, a u ponedeljak nam sledi promena vremena jer postoje izgledi za kišu i pljuskove.

Temperatura će pasti za sedam do devet stepeni i nigde neće preći 30 stepeni – završio je on.

Đorđe Đurić objašnjava da se temperatura vazduha meri na dva metra visine u meteorološkoj kućici i da će na asfaltu sigurno biti toplije te da je neophodno da građani znaju da moraju da se zaštite od direktnog sunca.

– Sigurno da će na asfaltu biti toplije. Zaštita je neophodna za sve. Da bismo se sačuvali sunčanice, trebalo bi da nosimo šešire, uvek da imamo vodu u torbi, a odeća da je komotna i svetlih boja – naveo je on.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here