Home info SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ROMSKE ZAJEDNICE U OSEČINI

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ROMSKE ZAJEDNICE U OSEČINI

35
0
SHARE

Na predlog kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, održan je sastanak sa predstavnicima organizacije i pokreta „Opra Roma“ u opštini Osečina.

Sastanku su prisustvovali Stevan Gligorin sa saradnicima iz organizacije “Opre Roma”, predsenik opštine Osečina  Nikola Tomić, zamenik predsednika Biljana Mićić, pomoćnik predsednika Zorica Pavlović i koordinator za romska pitanja Siniša Muratović.

Predstavljajući organizaciju Stevan Gligorin je napomenuo, da je to politička organizacija osnovana 2019.godine, koja okuplja mlađe pripadnike, romske nacionalne manjine, u Srbiji i da ima podršku Fonda za otvoreno društvo. Cilj pokreta je učešće pripadnika romske nacionalnosti u političkom, društvenom, kulturnom životu u lokalnoj zajednici.

Na sastanku se razgovaralo o posledicama poplava, uslovima života  romskog stanovništva, kao i njihovu zastupljenost u ustanovama, preduzećima i drugim organizacijama na nivou opštine.

Predsednik opštine Nikola Tomić, izrazio je zahvalnost za interesovanje i pomoć koju predstavnici “Opre Roma” žele pružiti našim sugrađanima i ukazao na elementarne probleme stanovništva u romskom naselju Konjic. Dugogodišnji problem sa kojim se stanovništvo susreće je adekvatno vodosnabdevanje i putna infrastruktura. Napominjući da postoji idejno rešenje i namera predstavnika lokalne samouprave da pomognu u poboljšanju uslova života pripadnika romske nacionalnosti.

Zamenik predsednika opštine Biljana Mićić, je istakla da tokom junskih poplava romsko stanovništvo nije pretrpelo štete u pogledu stambenih objekata, jer najveći deo stanovništva živi u seoskom, brdovitom terenu.

Pomoćnik predsednika Zorica Pavlović, ukazala je na  potrebu i značaj obrazovanja romske dece, kao i redovnog pohađanja nastave. Predstavljena su i iskustva iz projekta Obrazovna inkluzija Roma.

Zaključeno je da postoji otvorena i iskrena saradnja lokalne samouprave sa pripadncima romske nacionalnosti i da u opštini Osečina nisu zabeležene posledice od junskih poplava u romskim porodicama.

Snaga jedne zajednice i uspeh lokalne vlasti najbolje se vidi u poštovanju i odnosu prema nacionalnim manjinama i uvažavanju različitosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here