Home Turizam Privredno-turistička manifestacija “Dan maline” u Brankovini

Privredno-turistička manifestacija “Dan maline” u Brankovini

35
0
SHARE

Privredno-turistička manifestacija “Dan maline” 58. po redu održana je juče u Brankovini uz učešće 22 proizvođača maline iz valjevskog kraja.

U ime domaćina prisutne je pozdravio Saša Jevtić, predsednik MZ Brankovina. Manifestaciju je otvorila Ana Marković, direktorka TO Valjevo.

-Imam čast da u ime grada Valjeva i Turističke organizacije Valjevo otvorim 58.manifestaciju „Dan maline“ . Neka se ovo selo razvija i  neka ovde ostaju mladi, da imamo više seoskih domaćinstava i da što više turista dolazi u ovaj prelepi turističko-kulturni kompleks, rekla je Ana Marković.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Valjevo održala je predavanje i savetovanje o proizvodnji i zaštiti maline.

Srđan Stanojlović savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo je istakao da su izlagači doneli prilično kvalitetne maline.

-Sorte su pre svega vilamet, glen empl ima i starih sorti stare crne maline ali i nove sorte koje su se pojavile na našem tržištu . Što se samog zasada u valjevskom malinogorju tiče proizvođači su radili kontrolisanu organsku proizvodnju i bez mnogo znanja o svemu tome. Međutim kvalitet samog zasada i ploda je mnogo loš kai i prinosi za razliku od kontrolisane proizvodnje. Moramo da vratimo proizvođače u konvencionalnu proizvodnju. Organska proizvodnja maline zahteva mnogo više rada, ali je i veća cena na tržištu. Ovde ima i poljoprivrednika koji će imati i 12-15t/ha . Sve što je ispod 8-9t/ha se ne isplati proizvoditi.Cena maline je oko 200din/kg i 250 za kontrolisanu malinu, cena je korektna i niko ne može da kaže da se ne isplati proizvoditi, rekao je Stanojlović.

Za ukupan doprinos razvoju malinarstva nagradu je dobio Mladen Marić proizvođač iz sela Sušica.

-U rodu imam pola hektara maline sorte glen empl. Ova sorta je veoma zahvalna za rad , zahtevnija je u zaštiti ali je prinos odgovarajući. Za proizvođače maline ova godina je bila veoma teška, imali smo jesenju sušu kao i sušno proleće sa malo padavina a to malina ne trpi i odražava se na prinos, kaže Marić.

Stručni žiri je ove godine proglasio pobednike:

– Najveći robni proizvođač – Milorad Ranković iz Donje Leskovice

– Najveći proizvođač po hektaru – Budimir Jovanović iz Gunjaka

– Najuređeniji malinjak – Stojković Aleksandar  iz Gornje Bukovice

– Najperspektivniji proizvođač – Radisav Spasojević iz Donje Leskovice

– Nagrada za uvođenje novog sortimenta – Vučko Antonijević iz Bogatića

– Nagrada za organsku proizvodnju malina – Zoran Tomić iz Brezovica

– Nagrada za gajenje rađajuće sorte – Đerić Dejan iz Zlatarića

– Nagrada za ukupan doprinos razvoju malinarstva – Mladen Marić iz sela Sušica.

Za izložene plodove na manifestaciji nagrađeni su Mladen Mitrović iz Gole Glave, Damjanović Radovan iz Lopatnja i Grujičić Zoran iz Joševe.

U Kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini povodom manifestacije ”Dan maline”, ulaz za sve posetioce u postavke Narodnog muzeja Valjevo je bio besplatan.

Na Danu maline, okupljeni su imali prilike da uživaju u kulturno – umetničkom programu KUD – a „Izvor“. Organizovan je  turnir u fudbalu i Seoske olimpijske igre u dvorištu Osnovne škole „Prota Mateja Nenadović“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here