Naslovna kultura Predstava „Zaboravljene”

Predstava „Zaboravljene”

Predstava „Zaboravljene” koja je rađena po tekstu Zorke Novaković i Jelene Jovanović, a koju je režirala Marija Milenković biće odigrana u Centru za kulturu Valjevo 24.januara u 20 časova.

Zaboravljene je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna retkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanetu im nepravdu, verujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja, koju brižljivo gajimo. Jedan od ciljeva ove predstave je i taj, da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u lepšu budućnost.

“Zaboravljene” je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lepih žena i maštovitih rešenja reditelja, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelja i igrom glumica…

Karte su u prodaji od 18. januara na blagajni Centra za kulturu.

Radno vreme blagajne radnim danima i subotom: od 9 – 11 časova i od 17 – 20 časova.

Cena karte je I zona 800 dinara, II i III zona 700 dinara

 

Prethodni tekstPromocija novog serijala emisija pod nazivom „(Ne)uspeh prvaka sa Mariom Stanićem“
Sledeći tekstNova izložba u Muzeju zavičajnih pisaca

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA