Naslovna va014info Održana radionica “Nasilje prema ženama – šta možemo da učinimo?“

Održana radionica “Nasilje prema ženama – šta možemo da učinimo?“

Radionica pod nazivom „Nasilje prema ženama – šta možemo da učinimo“, održana je danas u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva.
„Sama tema govori o rodnoj ravnopravnosti i koliko je zapravo zastupljena rodna ravnopravnost u lokalnim samoupravama, kao i nasilje nad ženama koje su u politici, a možemo se svi složiti da je to jako izraženo, da se time veoma malo bavimo, naročito u skladu sa dešavanjima koja su proteklih mesec dana zadesila našu državu. Smatram da o ovoj temi ima dosta da se priča i da se širi dalje. U Kancelariji za mlade imamo decu koja su jako zainteresovana, već imamo kampanju koju vodimo godinu dana o digitlanom nasilju, pod nazimovom „Nisi sam“ . Danas su učesnice na tribini odbornice Skupštine grada Valjeva, ali smo doveli i mladu decu koja žele da se bave ovim temama“, rekla je Ivana Petarić, odbornica u Skupštini grada Valjeva.
Uz podršku UNDP – a, ove radionice se kroz projekat Fondacije BFPE za odgovorno društvo održavaju već tri godine, a fokus je na političkom dijalogu između lokalnih skupština i građana.
„Zapravo radimo na transparentnosti i podržavanmo rodnu ravnopravnost u institucijama. Ovaj projekat se sprovodi i na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou i u formi radionica. Radionica „Nasilje prema ženama –  možemo da učinomo?“, zapravo je namenjena odbornicama pre svega, biće im prikazan celokupan postupak šta se dešava u institucijama od trenutka kada žena prijavi nasilje do dešavanja kasnije. Naravno, odbornice već znaju i bave se time, ali je važno da na osnovu svega onoga što znamo vidimo šta možemo da učinimo mi kao građani i građanke, kao odbornice, kako bi se u našem društvu predupredilo nasilje, naročito nasilje prema ženama koje je u poslednje vreme izraženije i imamo sve više žrtava“, poručila  je Ivana Savić Jovanović, koordinatorka programa, Fondacija BFPE za odgovorno društvo.
Šta znam o rodno zasnovanom nasilju prema ženama i nasilju u porodici; Šta možemo? Zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici; Šta dalje? Lokalne politike u oblasti rodne ravnopravnosti i nasilja prema ženama, bile su teme predavanja Biljane Stepanov ispred Centra za podršku ženama iz Kikinde, koje su usledile nakon uvodnog obraćanja Ivane Savić Jovanović iz BFPE za odgovorno društvo, Ivane Petarić, odbornice u Skupštini grada Valjeva i Dragana Gračanina ispred UNDP – a.
/redakcija/
Prethodni tekstSRBIJA NADE: Još 2 dana do najvećeg skupa u istoriji naše zemlje
Sledeći tekstAsfaltiranje oštećenog kolovoza u Petnici

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA