Naslovna va014info OBJAVLJEN POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA ENERGETSKU SANACIJU KUĆA

OBJAVLJEN POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA ENERGETSKU SANACIJU KUĆA

Ministarstvo rudarstvo i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju kuća i stanova.Planirano je da novi program traje pet godina i da u tom periodu oko 50.000 domaćinstava dobije subvencije. Javni poziv je otvoren do 23.juna, posle čega sledi poziv za privredne subjekte, a potom i tokom leta raspisivanje poziva za domaćinstva.
Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za siromašna područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je planirano minimalno učešće građana od 20 odsto. U ostalim lokalnim samoupravama građani će snositi 50 odsto troškova a ostatak nadležno ministarstvo i lokalna uprava,
Radi smanjenja potrošnja energije biće nastavljeno sa sufinansiranjem mera zamene stolarije u domaćinstvu, termoizolacije zidova i krovova, ugradnje efikasnijih kotlova i solarnih kolektora i postavljanje solarnih panela.
Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Srbiji  subvencije je dobilo oko 20.000 građana. Sve veće je interesovanje domaćinstava i male privrede za postavljanje solarnih panela, što pokazuje i stalni porast broja kupaca-prozvođača, koji do sada premašio 1300.
Novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine, kako bi građani u svakom trenutku mogli da se prijave.Ukoliko se građani prijave za više mera energetske efikasnosti mogu da dobiju i do 65 odsto troškova investicije.
/redakcija/
Prethodni tekstMinistar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetio Valjevo
Sledeći tekstSlava grada Valjeva Druge Trojice – Duhovski ponedeljak

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA