Naslovna info O trošku države rehabilitacija za gojaznu decu u Specijalnoj bolnici „Čigota“

O trošku države rehabilitacija za gojaznu decu u Specijalnoj bolnici „Čigota“

Radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) o trošku države obezbeđuje rehabilitaciju mališana u Specijalnoj bolnici „Čigota“, kroz takozvani „Čigotica program“.

Rehabilitacija traje 21 dan, a deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju.

Direktor RFZO – a Filijale Valjevo Milan Vilotić je izjavio da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

„Radi prevencije gojaznosti kod dece i nastanka kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, pre svega dijabetesa, RFZO  je omogućio upućivanje dece u Centar za prevenciju i lečnje gojaznosti u Specijalnoj bolinici „Čigota“. Cilj  rehabilitacije nije samo da se smanji telesna težina, već i edukacija o zdravom načinu života i menjanje navika, odnosno prevencija  komplikacije gojaznosti.

Da bi lice bilo upućeno i Čigotu, potreban je uput od izabranog pedijatra  ili otpusna lista ne starija od šest meseci i saglasnost lekarske komisije Filijale. Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigotu je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus 2 standardne devijacije za pol i uzrast“, naglasio je Vilotić.

Za 15 godina trajanja „Čigotica programa“, o trošku RFZO-a, a zahvaljujući stručnom timu Specijalne bolnice, rehabilitovano je više od 9.000 dece i adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina.

Prethodni tekstOdbojkašice Železničara pobedile Ub u derbiju kola
Sledeći tekst74. sednica Gradskog veća

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA