Home it novosti Laptop ili desktop računar, šta odabrati?

Laptop ili desktop računar, šta odabrati?

72
0
SHARE

Ako niste sigurni šta vam zaista treba, evo pregleda dobrih i loših strana prenosnih i desktop računara koje svakako trebate uzeti u obzir pre kupovine.

Još pre desetak godina prodaja laptop računara nadmašila je prodaju tesktop. Tokom prošle godine prodano je 162 miliona laptopa naspram 94 miliona desktop računala. Do 2023. godine taj bi jaz trebao narasti na 171 naspram 80 miliona.

Znači li to kako morate pod svaku cenu odustati od tesktop računara? Ne nužno. Evo pregleda dobrih i loših strana prenosnih i desktop računara, pa odlučite.

Dobre i loše strane laptopa

Prenosivost
Često treba da koristite računar izvan kuće ili kancelarije? U tom slučaju dileme nema: prenosni računar jasan je izbor. Ali, ako ćete kupiti laptop samo zato što je manji i potom ga držati uglavnom na stolu, to baš i nema puno smisla. Bolje je u tom slučaju nabaviti stoni ili kvalitetnije tablet.

Fiksne karakteristike
Jednom kad nabavite laptop malo toga možete menjati. Dok ga ne zamenite novim osuđeni ste na isti ekran, tastaturu, trackpad, ulaze, zvučnike i tome slično. Ponešto od navedenog možete nadomestiti spoljim uređajima, ali time smanjujete praktičnost i prenosivost laptopa. Ako vam prenosivost nije ključna, verojatno je isplativije kupiti stoni računar.

Zasebna grafička kartica
Veoma je malo laptopa koji nude zasebnu grafičku karticu jer se u pravilu oslanjaju na onu integrisanu u matičnu ploču računara, koju deli resurse s procesorom. To će vam biti važno ako se bavite poslom u kojem je obrada grafičkih elemenata važna ili želite vrtiti zahtevne igre na računaru. Zasebna grafička će ujedno podići cenu i težinu računara.

Ograničene mogućnosti nadogradnje
U većini prenosnih računara moći ćete nadograditi RAM memoriju, čvrsti disk i… Pa, to je to. Kućišta laptopa ne ostavljaju puno manevarskog prostora za poboljšanje hardvera ili dodavanje novih komponenti.

Potrošnja energije
Laptopi troše manje energije nego stoni računar, a dolaze i s baterijom koja može biti spasonosna u slučaju naglog nestanka struje ili pada napona.

Dobre i loše strane desktop računara

Manjak recenzija
Pre nego što iskeširate nemalu količinu novca za uređaj, verovatno želite malo pročešljati recenzije kako biste proverili šta najbolje odgovara vašim potrebama i željama. E, s time biste mogli imati problema ako su desktop računari u pitanju.

Cena
Desktop računari često su značajno jeftinija nego laptopi, a da pritom nude slične komponente i specifikacije. Ako vam prenosivost nije ključna, razliku u ceni možete potrošiti na nabavku zvučnika i sličnih perifernih uređaja.

Uradi sam
Druga glavna prednost desktop računara je to što možete odabrati koje ćete komponente ugraditi i sami ga sastaviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here