Home info Delegacija Instituta za nuklearne nauke „Vinča”posetila HK „Krušik” a.d.

Delegacija Instituta za nuklearne nauke „Vinča”posetila HK „Krušik” a.d.

173
0
SHARE

Rukovodstvo Instituta za nuklearne nauke „Vinča”, u sastavu: dr Zlatko Rakočević, direktor, dr Ljupčo Hadžievski, pomoćnik direktora za nauku  i  dr Srđan Petrović, direktor laboratorije za fiziku 010, posetila je HK „Krušik” a.d.. Nakon  sastanka, delegacija Instituta „Vinča”  je obišla  pogone fabrike, kako bi se rukovodstvo Instituta upoznalo sa delom resursa kojima raspolaže „Krušik”. Prikazani su im:
– pogon upaljačnice,
– pogon za hladno rotaciono valjanje,
– novi pogon sa CNC mašinama,
– pogon laborašnice,
– pogon barutane,
– pogon za livenje eksploziva i
– pogon za presovanje eksploziva.
Generalni direktor HK „Krušik” a.d., Vladan Lukić, dipl. maš. Ing. i direktor Instituta „Vinča“, dr Zlatko Rakočević sa najbližim saradnicima potpisali su Ugovor o  naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji između pretežno proizvodno orijentisane HK „Krušik“ i prevashodno naučne institucije Instituta „Vinča“ na primeni naučnih i tehnoloških saznanja u cilju uvećanja poslovnih potencijala Ugovornih strana i  stvaranje osnovnog pravnog okruženja za definisanje konkretnih naučno-tehničkih oblasti za saradnju.

Zajednički radni tim Krušika i Instituta već duže vreme radi na laboratorijskom  ispitivanju smeša od postojećih sirovina iz HK „Krušik“, koje bi mogle da se koriste za izradu  termobaričnih punjenja za bojevu glavu  rakete MALJUTKA 2F  i već su postignuti značajni rezultati. Otvorena je perspektiva primene i na drugim proizvodima (mine, nevođene rakete).
Iskazana je potreba i obostrani interes da se saradnja proširi i na civilni program i na zajednički nastup prema trećim licima. Dogovorena je i uzvratna poseta predstavnika Krušika Institutu kako bi se sagledale mogućnosti laboratorija Instituta za inteziviranje saradnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here