Home sport Dan pešačenja u Valjevu

Dan pešačenja u Valjevu

139
0
SHARE

Planinarski savez Srbije danas organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA!

Dan pešačenja obeležen je danas i u Valjevu. Ovu sportsko rekreativnu manifestaciju organizovao je Planinarski klub Povlen pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva sporta. Na platou ispred Centra za kulturu okupilo se oko 300 ućesnika ove akcije koji su imali ponuđene 3 kružne staze za pešačenje u zavisnosti od fizičkih sposobnosti:

“Staza ljubavi” – laka staza – Dom kulture (start) – Kolubarski kej – park Pećina – Zdravljak – Platani – Spomen park Vidrak – Tešnjar. Dužina staze 3,8 km.
“Staza sreće” – laka staza –  Dom kulture (start) – hram Vasksenja Gospodnjeg – stadion Krušik – Tadića mlin – Mejina Česma – River bar – konjički klub – Degurićka pećina. Dužina staze 8 km.
“Staza zdravlja” – srednje teška – do Degurićke pećine se poklapa sa stazom 2, a zatim manastir Ćelije – Aničića brdo – Gradac. Dužina staze 12 km.

Manifestaciju je otvorio Radomir Simić , sekretar  Sportskog saveza Valjevo  i poželeo učesnicima ugodan boravak u prirodi.

“ Želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja”, rekao je Simić.

Predsednik Planinarskog kluba “Povlen”Valjevo  Milan Stojanac  je istakao da se u Valjevu ova manifestacija održva po peti put i da iz godine u godinu broji sve više učesnika.

“Danas imamo oko 300 učesnika, sve osnovne škole u Valjevu odazvale su se ovoj manifestaciji . Na nivou cele Srbije svi gradovi su uključeni  koji ima planinarsko društvo, a kada smo počinjali bilo je uključeno 5-6 gradova. Ovu manifestaciju podržali su Sportski savez Valjeva, Planinarski svez Srbije,Ministarstvo sporta Srbije,čak i Ministarstvo prosvete se aktiviralo da uključi što više dece. Ide se obeleženom stazom biće i naši vodiči staza”, objasnio je Stojanac  i najavio jednodnevne  izlete na Povlenu  osnovaca u oktobru mesecu u organizaciji Planinarskog kluba “Povlen”Valjevo.

Akciji pešačenja i planinarenja pridružili su se Planinarski  klub “Magleš” i  Udruženje roditelja dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“,Valjevo.

 

“Ovo je već peta  godina po redu održavanja  tradicionalne manifestacije u organizaciji Planinarskog kluba Povlen iz Valjeva. Pridružili smo se pešačenjem do Zdravljaka. Naša deca vole prirodu i njima je priroda spas jer oni vole širinu, a ne zatvoren prostor . Iskoristićemo danas lepo vreme za boravak u prirodi, krenuli smo stazom ljubavi. Odabrli smo kraću staza da ne bi bilo opterećenje za decu. Od samog početka ove manifestacije naše udruženje  se pridružilo ovoj manifestaciji  jer  Planinarski klub “Povlen” je partner sa nama na mnogim projektima i mnogim dešavanjima u gradu Valjevu i mnogo nam znači. Mi koristimo njihov planinarski dom na Povlenu gde kroz razne edukativne aktivnosti  njihovi vodiči nam prezentuju  upoznavanje biljnog i životinjskog sveta , lekovitog bilja, gliva. Ove edukativne aktivnosti su vrlo poučne ne samo za decu  već  i  za nas roditelje”, naglasila je Lepa Pirgić, predsednica udruženja “Zagrljaj”,Valjevo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here