Home info Zdravstveno vaspitne aktivnosti  Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo

Zdravstveno vaspitne aktivnosti  Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo

195
0
SHARE
Edukacija edukatora "Alkoholizam i mladi" Prva osnovna škola

Odsek za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Valjevo u saradnji sa  Službom  za polivalentnu patronažu Doma zdravlja Valjevo i Crvenim krstom Valjevo do kraja maja 2019.godine su održali veliki broj radionica u Kolubarskom okrugu, a sve u cilju promovisanja zdravog ponašanja kao  i  podizanja svesti  svakog pojedinca, ali i lokalne zajednice uopšte.

Edukacija edukatora
“Alkohol i mladi”
Medicinska škola

“Što se tiče nacionalne kampanje “ŠKOLA DA, DROGA NE” realizovali smo ukupno 58 predavanja u periodu od novembra 2018.do kraja maja 2019. godine, od toga 29 predavanja o prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci učenicima u osnovnim školama, 15 predavanja učenicima u srednjim školama Kolubarskog okruga, 11 predavanja nastavnom osoblju i 3 predavanja roditeljima. Ova predavanja smo realizovali u saradnji  sa drugim ustanovama pre svega Savetovalištem za mlade Doma zdravlja Valjevo, sa psihologom , inspektorima za suzbijanje droge i maloletničke delikvencije ,sudijama, tužiocima i predstavnicima Centra za socijalni rad. Tako da je u pitanju jedna timska saradnja, a predavanja smo održali ne samo za učenike već i za nastavno osoblje, kao i za roditelje.

Završna manifestacija 29.nedelje “Zdravlje usta i zuba”

U prethodnom periodu održali smo tri ciklusa  edukacija edukatora na temu alkoholizma mladih što je jedna na žalost od aktuelnih tema. Jednim predanim radom smo preneli sve potrebne informacije, tako da mladi edukatori će vršiti predavanja svojim ili nešto mlađim drugarima i na taj način se razbija generacijski jaz i u tome je značaj ovih vršnjačkih edukacija. Od septembra meseca krećemo na predavanja edukatorima u školama, kako bismo podržali dalje njihove vršnjačke aktivnosti.

Kada su u pitanju zdravstveno vaspitne aktivnosti koje planiramo u narednom periodu predstoji nam obeležavanje Nacionalne nedelje dojenja , planiramo rad sa najmlađom populacijom sa prvacima. U pitanju su radionice o bezbednosti u saobraćaju čiji je nosilac Crveni krst, ali i nastavljamo sa predavanjima i edukacijom o značaju pravilne ishrane.”, najavila je dr Aleksandra Filipović iz Odseka  za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

TV emisija – Poremećaji u ishrani

Prema istraživanju  Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” o ponašanju u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2017. godine: 83.5% adolescenata spada u normalno uhranjene, a 6,2% je pothranjenih, 1.9 milijardi ljudi pati od prekomerne težine, od toga je 600 miliona gojazno.

Nedelja zdravlja usta i zuba
“Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg detinjstva”

“Ove godine planiramo da održimo predavanja na temu pravilne ishrane , jer  mladi sve više konzumiraju brzu hranu, imaju neredovne obroke, konzumiraju mnogo energetskih napitaka i gaziranih pića , tako da ta tema nam je prioritetna za naredni period. Po kalendaru Javnog zdravlja koje dobija Zavod za javno zdravlje iz Valjeva od referentne ustanove Instituta za javno zdravle “Dr Milan Jovanović Batut”, Beograd, mi smo dužni da te datume obeležavamo i  trudimo se u zavisnosti od teme da obeležimo sa  ljudima iz lokalne zajednice. Kao i svake godine obeležićemo “Svetski dana srca” u septembru mesecu gde će biti uključene sve osnovne škole u Valjevu. Potom nam sledi “Dečja  nedelja” početkom oktobra.  Trudimo se da obuhvatimo i seoske škole Kolubarskog okruga. Oktobar  je mesec pravilne ishrane i biće obeležen sa dosta predavanja i radionica na temu zdrave ishrane. Imaćemo  izložbu likovnih i literalnih radova Kolubarskog okruga kao i obeležavanje centralne manifestacije gde ćemo odabrabirati najbolje  radove za predškolce, osnovce i srednjoškolce i slati ih na republički nivo . Poslednje dve godine sektor za promociju zdravlja – za oralno zdravlje, naš rad je dobio prvu nagradu , štampan je u vidu postera i našao je svoje mesto na nivou cele Srbije . To je jedan od pokazatelja  našeg timskog rada”, rekla je Snežana Marinković, nutricionista dijetetičar  Odseka  za promociju zdravlja, Zavod za javno zdravlje Valjevo.

Nacionalna kampanja “Škola da droga ne”
Tribine o prevenciji zloupotrebe PAS-a u školama

Ona je istakla da njihov rad se ogleda u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji , dobroj komunikaciji i sinhronizovanoj mreži , a  krajnji produkt  jeste edukacija stanovništva.

“Koliko budemo ulagali u promociju zdravlja ulagaćemo u budućnost zdravlja svih nas. Obučavanjem roditelja mi istovremeno obučavamo i našu decu . Edukacijom nastavnog osoblja  u školskim ustanovama  mi  obučavamo lokalnu zajednicu”, objasnila je Snežana Marinković i zahvalila se na saradnji svim profesorima koji su bili uključeni  bez obzira na temu edukacije,  za timski rad svim učiteljicama predškolskih ustanova i vaspitačicama.

Radionice u biblioteci
“Pravilna ishrana”

“Ove godine na zimskom raspustu smo ostvarili izuzetnu saradnju sa Matičnom bibliotekom “Ljubomir Nenadović”  kroz radionice “Pravilna ishrana zlatni put ka sreći” i  “Kofer zdravlja” . Mališanima smo uz pomoć prezentacije  objasnili koliko je značajno da imamo pravilan pristup ishrani  i šta je to što spada u zdrave namirnice, a šta ne. Sinonim zdrava hrana nije sinonim za svaku vrstu namirnice tako da treba obavezno da pogledamo deklaraciju , moramo da znamo koju namirnicu jedemo i  u koje doba dana.  Sve te aspekte kada uzmemo u obzir  smanjujemo stepen kardiovaskularnih obolenja, stepen gojaznosti  kod dece i odraslih. Deca su nakon  prezentacije priredila  predstavu na temu pravilne ishrane, tako da mi kroz naš zdravstveno-vaspitni rad uživamo i u drugom segmentu, a to je odrastanje naše dece . Naš cilj je bio da edukujemo decu u valjevskoj biblioteci, a oni dalje edukuju roditelje”, naglasila je Snežana Marinković .

Radionice u biblioteci “Pravilna ishrana”

Koliko se deca iz našeg okruženja bave fizičkom aktivnošću Snežana Marinković je istakla da Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” je uradio jednu takvu analizu. Deca sa ovog područja se bave fizičkom aktivnošću tako da njihovo slobodno vreme je na najkvalitetniji način utrošeno. Uvek kad je obeležavanje fizičke aktivnosti po kalendaru javnog zdravlja mi se trudimo da promovišemo sve vrste sportova jer jedino dete može kroz fizičku aktivnost i umno i mentalno da se razvija”, zaključila je Snežana Marinković, nutricionista dijetetičar .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here