Naslovna kultura SVE SLAVNIJA KULA NENADOVIĆA

SVE SLAVNIJA KULA NENADOVIĆA

Kula Nenadovića, jedan od simbola grada Valjeva, predstavljena je na sajtu Google Arts and Culture, koji promoviše svetsko kulturno, istorijsko i umetničko nasleđe.
 
“Kulu i manje utvrđenje podigli su vojvoda Jakov i njegov sin Jevrem Nenadović 1813.godine, za potrebe odbrane grada. Između dva ustanka, od 1813. do 1815.godine, Turci su kulu koristili kao zatvor, i veruje se da ju je verovatno zbog toga vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobođenju Valjeva u maju 1815.godine. Potom je kulu 1836.godine obnovio knez Miloš Obrenović i do kraja 19.veka je korišćena za čuvanje baruta. Kula je trospratna kamena građevina visoka oko sedamnaest metara. Danas je pod zaštitom države, kao kulturno-istorijski spomenik i deo je Narodnog muzeja Valjevo, a za posetioce je otvorena od 2012.godine.”- navedeno je na sajtu Google Arts and Culture.
 
Podsetimo, za projekat Narodnog muzeja Prezentacija bedema sa palisadom i prostora oko Kule Nenadovića, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je milion i 700 hiljada dinara za rekonstrukciju nekadašnjeg šanca dužine 30 metara sa bedemom od palisada i velikom drvenom kapijom. Predviđeno je da radovi počnu i septembru i trajaće do kraja novembra, rečeno je u valjevskom Narodnom muzeju. Ujedno, nadležno ministarstvo je odobrilo i 900 hiljada dinara za projekat Inovacije stalne postavke u Kuli Nenadovića. Prema ovom projektu, istorijska postavka na prvom spratu kule, biće obogaćena novim sadržajima iz ustaničkog perioda.
/redakcija/
Prethodni tekstJP “AGRORAZVOJ”- PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI I PRIPREME ZA OVČARSKU IZLOŽBU
Sledeći tekstOVČARSKA IZLOŽBA I FESTIVAL JAGNJEĆEG PEČENJA U PRIČEVIĆU

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA