Naslovna va014info Predlog plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu

Predlog plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu

Školska uprava Valjevo održala je sastanak na temu Predloga plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu.

Dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Valjevo je naglasila da je cilj ovog sastanka izrada Predloga plana upisa učenika u srednje škole na teritoriji Školske uprave Valjevo za školsku 2023/2024. godinu i da plan treba da bude donesen polazeći od broja učenika koji završavaju osnovno obrazovanje na teritoriji određene lokalne samouprave, kriterijuma za planiranje upisa donetih od strane Ministarstva, opštinskih predloga plana upisa i potreba poslodavaca za određenim zanimanjima.

„Pored Školske uprave, prisutni su i predstavnici svih srednjih škola iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, predstavnici svih 14 lokalnih samouprava, predstavnici Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga i predstavnici Zavoda za tržište rada Filijala Valjevo, Šabac i Loznica.

“To je naša uobičajena procedura izrade predloga plana upisa, koja u stvari uključuje saradnju između svih navedenih aktera, da bi se došlo do jednog kvalitetnog plana upisa. Polazi se od broja učenika koji završavaju osmi razred i za koje treba obezbediti slobodno mesto u srednjim stručnim školama i Gimnazijama. Ove godine u gradu Valjevu imamo 117 učenika više, dok smo prošle godine imali manje u odnosu na Šabac, koji je imao više učenika osmog razreda. Praktično ima 832 učenika ove godine, dok je prošle godine bilo 715. Prošle godine smo imali u gradu Valjevu određene probleme oko upisa, tako da je Poljoprivredna škola morala da ugasi jedno odeljenje jer nije bilo dovoljno učenika koji bi upisali određeni obrazovni profil. Ove godine neće biti situacija kao prošle godine, gde smo u Tehničkoj školi imali osam odeljenja, u Gimnaziji takođe osam, ali sa 214 slobodnih mesta zbog specijalizovanih  odeljenja, a Medicinska, Ekonomska i Poljoprivredna škola u planu su imale šest odeljenja. Na kraju je Poljoprivredna škola upisala samo pet, ove godine ćemo svakako imati povećanje najmanje dva odeljenja i to je dobro za škole i učenike i svakako će biti dovoljno mesta“, istakla je dr Jocić.

U  Kolubarskom okrugu beleži se povećanje broja učenika i to: u Ubu 17, Ljigu 13, Osečini 8, u Mionici je isti broj učenika kao i prošle godine 118.

„Mi ćemo razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava koje su to potrebe lokalne privrede i u skladu sa time prilagoditi plan upisa učenika u srednje škole. Regionalna privredna komora Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga se uključuje svake godine, posebno vezano za Dualno – obrazovne profile i za njihovu utemeljenost u školama, tako da ceo taj proces kada završimo sastanak će se nastaviti sa nekim pojedinačnim konsultacijama sa školama i lokalnim samoupravama, da bi do 3.marta mi predali za celu Školsku upravu predlog plana upisa, a Ministarstvo prosvete na dalje odlučivanje, potvrđivanje i slično“, rekla je načelnica Školske upave i dodala:

„U ovom planu vodimo se brojem učenika, ali se vodimo i svim onim faktorima koji su nam prošle godine bili značajni. To je koliko smo imali učenika, koliko smo upisali, koliko je ostalo slobodnih mesta, da li su rasformirana ili su to bila nepuna odeljenja. Onda preporuke, kriterijumi i smernice za planiranje upisa koje je izdalo Ministarstvo prosvete, koji pokazuju da treba voditi računa o obrazovnim profilima za koje su zainteresovani dečaci  i obrazovnim profilima za koje su zainteresovane devojčice”, kazala je dr Zorica Jocić.

Prema rečima dr Jocić, značajan je odnos četvorogodišnjih i trogodišnjih obrazovnih profila. „Svaka lokalna samouprava mora imati najmanje 15% trogodišnjih obrazovnih profila zbog onih učenika koji ne pređu prag od 50 poena, samim tim ne mogu da upišu četvorogodišnje obrazovne profile, a to je sve zajedno sa završnim ispitom, koji će biti u junu mesecu. Tako da mnogo je faktora koji utiču na izradu Predloga plana upisa, ali kada se to radi kvalitetno i sa svim onim koji učestvuju u procesu planiranja, onda se svakako dođe do jednog kvalitetnog Predloga plana upisa“, zaključila je dr Zorica Jocić.

/redakcija/

Prethodni tekstPodrška predsedniku koji se bori za Srbiju
Sledeći tekstPredstava “SIN” Ateljea 212 u Centru za kulturu Valjevo

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA