Naslovna info Održana 14. po redu manifestacija „Dani kupine“

Održana 14. po redu manifestacija „Dani kupine“

44
0

Tradicionalna manifestacija „Dani kupine“ održana je juče na Stavama, u organizaciji Udruženja „Zagrljaj“ i Mesne zajednice Stave, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, Privredne komore Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

„Poštovani prijatelji, danas nas je okupila kupina, voćka koju ne treba potcenjivati, jer ona zaista ima veliki potencijal. Osim toga što je zdrava i veoma ukusna, ona je i potencijal za razvoj ovog dela našeg kraja. Zaista mi je drago što danas prisustvujem ovoj lepoj manifestaciji. Zvanično otvaram 14. Dan kupine, pozdravljam vas u ime grada Valjeva i u svoje lično ime i želim vam puno uspeha kako danas,  tako i u svakom poslu i životu“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba je 27. i 28. jula obišla prijavljene proizvođače, nakon čega je doneta odluka o najuspešnijim.

Za najveću površinu pod zasadom kupine i istovremeno najvećeg proizvođača proglašen je Duško Jevtić iz Stanine Reke. Najveći prinos po jedinici površine ove godine imao je Dragan Gradina iz Suvodanja, dok je u kategoriji organske kupine nagrada pripala Petru Rankoviću iz Stanine reke.

Najuređeniji zasad kupine ove godine bio je u domaćinstvu Miodraga Budimirovića iz Suvodanja, dok je Miroslav Aleksić iz Suvodanja nagrađen za primenu novih tehnologija.

Na jučerašnjoj manifestaciji 33 proizvođača su izložila svoju kupinu, nakon čega je stručni žiti doneo odluku o nagradama za najuspešnije.

Za izložene proizvode sorte „Loh nes“ nagrađen je Milovan Mešterović iz sela Pepeljevac, za plodove sorte “Čačanska bestrna” nagrada je pripala Katarini Divnić iz Beomuževića i  Veroljubu Staniću iz Suvodanja.

Nenad Kovačević iz Suvodanja nagrađen je za kvalitet kupine sorte “Triple crown”, dok je Anđelija Petrović iz Suvodanja nagrađena za kvalitet sorte “Ton free”.

Pored pratećih programa, kao što su narodno stvaralaštvo, Gastro fest, seoske olimpijske igre, medicinsko selo i reli džipova, u kulturno – umetničkom programu učestvovali su Dom kulture „Izvor“ i guslar Veljko Stanković.

B.J.

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime