Naslovna info Meštani Divaca,Lukavca i Šušeoke o geološkim istraživanjima

Meštani Divaca,Lukavca i Šušeoke o geološkim istraživanjima

Povodom nedavno održanog protesta u organizaciji Narodnog pokreta „Marš sa Kolubare“ sa željom da žitelje Valjeva i okolnih sela informišu o „štetnosti“ istraživanja litijuma i bora aktivisti ovog pokreta navode kako su upoznati sa „skrivenim namerama“ kompanije Eurolitijum Balkan i žele da obaveste sugrađane o nečemu o čemu ni sami ne znaju dovoljno, zapitali smo se da li je cela priča nešto drugačija, i tragom istine obišli mesta gde su prema projektu izvođena geološka istraživanja i razgovarali sa meštanima nekoliko sela u dolini reke Kolubare, na potezu od Lukavca do Šušeoke, kao i Lukavca i Divaca. Mesecima unazad, u medijima se pojavljuje nekoliko istih osoba koje tvrde da im je kompanija Euro Lithium Balkan nanela ogromnu štetu izvodjenjem svojih istražnih radova, ali konkretne dokaze o odgovornosti, još nismo videli.

U nastavku teksta možete pročitati izjave meštana sela na prostoru kojih je kompanija Euro Lithium Balkan vršila svoja primenjena geološka istraživanja poslednjih godina,

„Konkretno, što se tiče moje porodice zaista nismo imali nikakvih problema. Naš bunar je udaljen svega 50 m od bušotine, gde su izvođeni istražni radovi kompanije Eurolitijum. Nesmetano pijemo bunarsku vodu koja je i dalje dobrog kvaliteta, zalivamo baštu i pojimo stoku. Radovi na ovoj bušotini trajali su dve nedelje, nakon čega su je zatvorili, vrativši je u prvobitno stanje“ – reči su Živana Drinčevića iz sela Lukavca kod Valjeva.

Pavle Sandić iz Divaca, takođe ima pozitivan stav prema geološkim istraživanjima. „Moje imanje se nalazi pored mesta gde su rađena geološka istraživanja. Deli nas samo ograda. Oni su već godinama tu i nikada nismo imali problema sa njima. Svesni smo da oni uzorkuju zemljište. Svi u okruženju imamo gradsku vodu, i zaista niko od nas nije imao problema sa ljudima koji su radili istraživanja.“

Kako su istraživanja vršena u  selima Mrčić i Šušeoka, nadomak Valjeva kontaktirali smo i meštane na čijem imanju su izvođeni radovi.

„Godinama su geolozi iz Eurolitijuma tu i rade istraživanja u neposrednoj blizini mog imanja. Nikada nismo imali bilo kakvih problema sa tim ljudima. Nisu nam narušili okruženje, niti su nam ugrozili pijaću vodu. Zemljište, na kome su radili, uvek nakon završenih radova vrate u prvobitno stanje“ – ističe V.Ž. iz sela Mrčić kod Valjeva.

„Meštani Šušeoke su dozvolili da se na njihovim parcelama rade istraživanja“ ističe Miloje Urošević iz ovog sela. „U blizini mog imanja na 500 m, rađena su istraživanja oko 4 ili 5 bušotina i nikakvih problema nije bilo. Izuzetak je jedna bušotina na kojoj se povremeno pojavljivala voda. Radnici kompanije Eurolitijum su došli, sanirali su bušotinu tako što su je betonirali.“ – nastavlja Urošević i dodaje – „Pre godinu dana smo dobili gradsku vodu, ali imamo i svoje bunare. Iz njih nesmetano koristimo vodu koja je ispravna za piće.“

Naši sagovornici nisu bili geolozi, već meštani na čijim imanjima su izvođeni radovi i koji su imali uvid u sam tok njihovog izvođenja. Uzevši to u obzir, njihovo mišljenje je i te kako važno, jer neposrednim iskustvom demantuju neproverene glasine.

Imali smo i par pitanja  vezanih za to da li je je ELB odgovoran za navodnu kontaminiranost bunara u domaćinstvu Cvetka Jovanovića, zašto je bušotina u selu Šušeoka ostavljena otvorena dugi niz godina, kao i to čija je odgovornost što ugledni proizvodjač voća iz sela Lukavac trenutno nije u mogućnosti da svoje voćarske aktivnosti izvršava po planu, kako javno tvrdi, krivicom ove kompanije koja im je „zagadila bunar za navodnjavanje“. Od predstavnika kompanije, dobili smo sledeći odgovor:

„Sve bušotine koje je izvelo preduzeće Euro Litijum Balkan d.o.o., su propisno cementirane. Tri istražne bušotine, na koje se oslanja kampanja različitih ekoloških i političkih pokreta, je propaganda čiji je cilj osvajanje političkih poena.
U prvom slučaju, na imanju u blizini domaćinstva gospodina Jovanovića, proces cementacije nije izvršen u skladu sa uobičajenom procedurom, zato što podizvođač nije ispoštovao ugovornu obavezu cementacije stuba bušotine. Nakon što je ustanovljena ova nepravilnost, angažovan je drugi podizvođač koji je izvršio propisnu cementaciju. Tačno je da je druga bušotina ostavljena necementirana. Druga kompanija koja je u to vreme vršila istraživanja, na pisani zahtev vlasnika parcele je ostavila necementiranu bušotinu, ali zatvorenu na odgovarajući način sistemom ventila. Prošle godine, po nalogu geološke inspekcije ova bušotina je propisno cementirana od strane ELB.
Treći slučaj je navodno zagadjenje bunara na poljoprivrednom gazdinstvu u Lukavcu. Naime, to je duboki bunar koji je izrađen nelegalno bez projekta i odobrenja obaveznih prema propisima. Povišen sadržaj određenih elemenata u pomenutom bunaru dubokom 120m je sasvim normalna pojava, s obzirom da svojim najdubljim delom ulazi u zonu uticaja mineralizacije bora i litijuma. Takođe, rezultati analiza na koje se poziva poljoprivredno gazdinstvo se odnose na period posle 2020. Nije nam poznato, da li je analiza rađena 2018. godine, neposredno nakon izrade bunara, kako bi se znalo tzv. nulto (početno) stanje. Da je bunar rađen prema propisima, uz odgovarajući projekat, analiza vode neposredno po izradi bila bi neophodni segment projekta, odnosno izveštaja. Tada bi stvari bile mnogo jasnije.“, navode iz kompanije.

Izvor: odgovor.rs

Prethodni tekstKOVID ambulanta ubuduće u Novom naselju
Sledeći tekstProdužen rok za prijavu na Javni poziv za ugradnju solarnih panela, kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA