Home info Episkop Milutin osvetio novoizgrađeni konak u manastiru Ćelije

Episkop Milutin osvetio novoizgrađeni konak u manastiru Ćelije

205
0
SHARE

Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Milutin osvetio je danas novoizgrađeni manastirski konak podignut pri novom hramu posvećenom Svetom Savi, Svetom Justinu Mučeniku i Svetoj Mariji Egipćanki, uz sasluživanje eparhijskog sveštenstva i sveštenomonaštva, kao i molitveno prisustvo ćelijske igumanije mati Glikerije i njenog sestrinstva. Osvećenje ovog lepog zdanja namenjenog smeštaju poklonika čuvene svetinje na levoj obali Gradca uvod je u veliku svečanost čiji će domaćin biti manastir Ćelije – osvećenje troprestolnog zavetnog hrama Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog, koji je više od tri decenije ovde Bogu služio i stvarao.

“Evo nas ovde posle 40 godina od njegovog upokojenja. Za to vreme mnogo toga se uradilo. Mošti Oca Justina su prosijale i čudesna isceljenja se kraj njih događaju, zbog čega dolaze ljudi sa svih strana u Ćelije. Imao sam blagoslov da služim Liturgiju sa njim i osetim tu tajnu, tu silu Božje blagodati koja je u njemu prebivala. Proslavljamo i 125 godina od njegovog rođenja ove godine i osvećujemo ovaj troprestolni hram. Njegova želja je bila da se on podigne i posveti Svetom Savi, njegovom nebeskom zaštitniku Svetom Justinu i Svetoj Mariji Egipćanki.

 

 

U starom hramu oltar je posvećen Svetom arhangelu Mihailu dok je kapela Svetom Jovanu Zlatoustom. Dakle, manastir Ćelije ima pet oltara kao retko koji u Srbiji” , rekao je Vladika Milutin.


Ove godine slavi se i 800 godina od dobijanja samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Bog je dao da u isto vreme proslavimo i taj jubilej zajedno sa jubilejima Oca Justina. Danas je blagodat Božja prizvana na manastirski konak, a 22. septembra 2019. godine biće osvećen novi hram.Svečani čin osvećenja počinje u 9 časova. Nadamo se i očekujemo da će bogosluženjem načalstvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej, uz sasluživanje više arhijereja i sveštenika Srpske, Ruske i Grčke Crkve, najavio je Episkop Milutin. On je čestitao igumaniji ćelijske obitelji mati Glikeriji na još jednom bogougodnom delu i poželeo da još mnogo godina upravlja svetinjom i stvara u slavu Božju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here