Home info Dan sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića

Dan sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića

34
0
SHARE

Tačno u 12.04 časova preletom dva “miga 29” na nebu iznad Valjeva, započelo je obeležavanje 22 godine od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića koji je život izgubio iznad Valjeva na današnji dan 1999. tokom NATO bombardovanja.


Potom je sveštenstvo Eparhije valjevske održalo pomen kraj spomen-obeležja pilotu Milenku Pavloviću u Valjevu. Zatim su cveće položili porodica, delegacija Komande RV i PVO koju je predvodio general-major Duško Žarković, predstavnici Komande Garnizona u Valjevu koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku potpukovnik Saša Stojiljković, predstavnici Grada Valjeva- gradonačelnik Lazar Gojković, predsednica Skupštine dr Snežana Rakić i zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić, predstavnici opštine Osečina, koje je predvodio predsednik opštine Nikola Tomić, delegacija Policijske uprave Valjevo,  delegacija HK „Krušik“ na čelu sa direktorom Vladanom Lukićem, predstavnici SUBNOR-a i ostali poštovaoci lika i dela Milenka Pavlovića, među kojima je dosta dece.

Delegacije su obišle i  selo Bujačić i spomen-obeležje na mestu pada aviona. Komandant RV i PVO general-major Duško Žarković se obratio prisutnima.

„Čin junaštva, hrabrosti, patriotizma su opredelili da pukovnik Pavlović odleti pravo u legendu. Ovo je bio poslednji Milenkov let, let kojim se braneći svoju otadžbinu, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda svrstao u red besmrtnih. Voleo je svoj rodni kraj, svoju zemlju, pilotski poziv, ali pre svega svoju porodicu. Umešnim komandovanjem i svojom pojavom ulivao je poverenje i bio čvrst oslonac svojim saborcima, pilotima, tehničarima, oficirima, podoficirima i vojnicima. Sposobnost pukovnika Pavlovića, njegovih najbližih saradnika i svih pripadnika 204. Lovačkog-avijacijskog puka  odlučujuće je uticala da uprkos izrazitoj nadmoći agresora, jedinica funkcioniše za sve vreme rata.

Za svoj rad je dobio brojna priznanja i odlikovanja. Medalju za vojničke vrline 1981, oredn za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1988, za ispoljeno junačko delo odlikovan je Orednom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena i Orednom hrabrosti. A  4. maja 2011. godine Srpska pravoslavna crkva dodelila je porodici Orden Svetog vladike Nikolaja. Odlukom komandnata RV i PVO 201. godine posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak. Iako vreme nesumnjivo prolazi, a danas posle 22 godine, a siguran sam i posle 122 godine, sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota-pukovnika Milenka Pavlovića biće sve jača i jača. Njegovo herojsko delo, patriotizam, odnos prema Srbiji i srpskom narodu, predstavlja nadahnuće sadašnjim i budućim generacijama vatduhoplovaca. Svrstao se u stroj srpskih junaka, koji su ličnim primerom  pokazali kako se brani vojnička čast i ponos, stavljajući sopstvenu žrtvu na oltar otadžbine.

Veliki čovek, pukovnik-pilot Milenko Pavlović odleteo je u stroj večne nebeske eskadrile vazduhoplovaca, ovenčane slavom i čašću profesije da večno živi. Večna slava heroju pilotu-pukovniku Milenku Pavloviću! Živela Vojska Srbije, živela Republika Srbija!“

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da  je pukovnik –pilot Milenko Pavlović  moderni heroj Srbije:

„Današnje generacije  pamte podvig ovog plemenitog pilota, koji je život izgubio na nebu iznad Valjeva! Njegov častan život i profesionalno obavljanje vojničkog poziva, ali i čin žrtvovanja, da bi spasao mlađe kolege, naš narod je već prepoznao i ceni evo već 22 godinu nakon NATO bombardovanja. Čast mi je da se sa porodicom Pavlović poklonim senima pilota Milenka Pavlovića i da se danas podsetimo njegovog života i herojske smrti! Iako je porodica izgubila svog oca i muža, Srbija i Valjevo su dobili heroja, koji je putokaz današnjim generacijama da poštuju žrtve predaka, da bi mi danas živeli u slobodnoj i bezbednoj državi“, rekao je gradonačelnik Valjeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here