Home info Čekaju nas dani sa nesnosnom vrućinom, EVO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE – DETALJNA...

Čekaju nas dani sa nesnosnom vrućinom, EVO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE – DETALJNA PROGNOZA

46
0
SHARE

U celoj zemlji biće veoma toplo i sa ekstremno visokim UV zračenjem, pa se građani mole da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati.

Srbija će u narednih deset dana biti na udaru jakog toplotnog talasa sa temperaturama do čak 36 stepeni, upozoravaju meteorolozi!

Do 6. avgusta u celoj zemlji biće veoma toplo i sa ekstremno visokim UV zračenjem, pa se građani mole da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati.
Republički hidrometeorološki zavod je zbog ekstremno visokih temperatura, koji se posebno danas i sutra očekuju za Pomoravlje, istočnu i jugoistočnu Srbiju, izdao narandžasti, a za ostatak zemlje žuti meteoalarm, što znači da vreme u naredna dva dana može biti veoma opasno po zdravlje ljudi.

Tropsko vreme

Prognostičar RHMZ Slobodan Sovilj kaže da će do petka u celoj zemlji biti veoma toplo, kao i da ćemo posle za koji stepen niže temperature za vikend ponovo početkom naredne sedmice imati tropske temperature.

PREPORUKE

Stalno rashlađivanje doma

* idealna sobna temperatura preko dana trebalo bi da bude ispod 32 stepena, a noćna ispod 24 stepena
* ko nema klimu, stan bi trebalo da rashlađuje mokrim čaršavima postavljenim na otvorene prozore
* električne uređaje (šporet, fen, peglu…) uključivati samo kad je neophodno

Ne izlažite se toploti

* ukoliko u stanu nemate klimu, obavezno provodite 2-3 sata u rashlađenom prostoru van kuće
* u najtoplijem delu dana (od 10 do 17 sati) izbegavajte boravak napolju
*izbegavati naporne fizičke aktivnosti
*ne ostavljati decu, kao ni životinje u parkiranim vozilima

Rashladite telo

* za tuširanje i kupanje se koristi rashlađena voda
* odeća bi trebalo da bude od prirodnih materijala, svetlijih boja (naočare i šeširi obavezni)
* posteljina bi takođe trebalo da bude pamučna
* redovno pijte vode; alkohol i kafu ne bi trebalo piti, kao ni hranu bogatu proteinima

– Može se reći da nam je stigao prvi jači toplotni talas ove godine. Danas i sutra temperature će se kretati i do 36 stepeni, u petak će temperatura pasti za dva-tri stepena, da bi za vikend spala, na koliko-toliko prijatnih 30. Međutim, posle manjeg pada temperature u subotu i u nedelju u naredni ponedeljak i utorak temperatura će ponovo skočiti – ističe Sovilj i navodi da tek od sredine naredne sedmice možemo očekivati prijatnije letnje vreme.

Oblaci na planinama

I meteorolog “Weather2Umbrelle” Đorđe Đurić ističe da pravog osveženja nema pre 4. avgusta uveče, kada celu Srbiju čeka manje prolazno naoblačenje sa pljuskovima i temperaturama nešto nižim ili oko 30 stepeni.

– U suštini, naredni dani biće vrući u Srbiji, a do utorka iduće nedelje moguća su jedino prolazna naoblačenja, mahom u planinskim krajevima. Danas i sutra biće tropski toplo, tako da ko ne mora napolje, ne bi trebalo ni da izlazi, a ko mora, da ne kreće bez naočara, adekvatne garderobe i kape na glavi. Nešto lakše nego u ostatku Srbije biće danas stanovnicima severa i zapada Srbije, jer tamo temperatura neće dostizati maksimum od 36 stepeni, već će se kretati do 32 stepena – priča Đurić.

Izvor:Informer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here