Home info Velika ulaganja Republike u putnu mrežu opštine Lajkovac

Velika ulaganja Republike u putnu mrežu opštine Lajkovac

122
0
SHARE

Opštini Lajkovac su „Putevi Srbije“ za ovu godinu odobrili 370 miliona dinara za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih puteva, što je rekordna suma po pitanju državnih ulaganja u obnovu infrastrukture opštine. Završena je obnova jednog od najvažnijih regionalnih puteva, koji spaja opštine Lajkovac i Ub – prolazi kroz najveće selo lajkovačke opštine Jabučje i završava se kod jezera Paljuvi. Ukupna dužina je devet kilometara, a vrednost radova 60 miliona dinara, izvođač „Strabag“. Na deonici od zaseoka Šerinka do Milanovića rampe (ulaz u varoš Lajkovac), radi zaštite od podvodnih voda koje su prilično uništile taj deo puta, urađen je tampon metar debljine, prvi i završni sloj asfalta.

U toku je rekonstrukcija još jednog vrlo važnog putnog pravca za opštinu Lajkovac, koji je spaja sa susednom opštinom LJig. U pitanju je trasa stare „ćirine“ pruge dužine 12 kilometara, koja se proteže od Latkovića (opština LJig) preko Donjeg Lajkovca i Pepeljevca do Pepeljevačke rampe u Lajkovcu. Asfaltiran je početni deo od Latkovića do Donjeg Lajkovca dužine tri kilometra, a očekuje se da kompletna deonica bude završena do kraja leta. Ovaj put se obnavlja posle 50 godina, investitor su „Putevi Srbije“, a izvođač „Strabag“. Veoma je značajan meštanima Donjeg Lajkovca, Pepeljevca i Bogovađe, koji više neće morati do Lajkovca da putuju preko Ibarske magistrale, tako da će im put biti skraćen i do 10 kilometara. Uređenjem ove trase dobrim delom se saniraju posledice štete na putevima nastale izgradnjom koridora.

U istom republičkom paketu planirano je obnavljanje regionalnog puta od Lajkovca do Skobalja, a već je započeta rekonstrukcija lokalnih puteva u opštini Lajkovac. U toku su radovi za put za Vujiće u centru Jabučja (Staro selo) dužine 1.300 metara. Posle toga počinje sanacija ulica u varoši Lajkovac, pre svega ulice Vojvode Putnika i Stevana Sremca, a onda sanacija seoskih puteva u Bajevcu i Strmovu. Ukupna dužina ove četiri deonice je oko 4,5 kilometra.

Predsednik Opštine Andrija Živković kaže da će do kraja godine, zajedno sa ulaganjima iz lajkovačkog budžeta, biti asfaltirano 50 km puteva i ulica, što je rekordan rezultat za opštinu. Do kraja godine neće biti mesne zajednice u Lajkovcu koja nije dobila bar 500 metara asfalta u protekle tri godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here