Naslovna info Skupština usvojila program rada Doma zdravlja, izveštaje o radu ustanova kulture i...

Skupština usvojila program rada Doma zdravlja, izveštaje o radu ustanova kulture i donela niz drugih odluka

Odbornici Skupštine grada Valjeva na današnjoj sednici doneli su rešenje o davanju saglasnosti na program rada Doma zdravlja za 2017. godinu.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović naglasio je ovom prilikom da je valjevski Dom zdravlja dobio najviše ocene prilikom akreditacije i da ova zdravstvena ustanova ima potencijal da proširi opseg usluga koje može ponuditi građanima, samo ukoliko bude imala adekvatnu kadrovsku strukturu.

„Grad Valjevo je spreman da doprinese angažovanju lekara i medicinskog osoblja koji će nadomestiti sve ono što se dešavalo u proteklih 15 godina u srpskom zdravstvu, kada nisu omogućene specijalizacije blagovremeno i zbog toga su mnoge službe u problemu sa kadrovima“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila 80 miliona dinara za rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja što će u značajnoj meri unaprediti uslove rada sa pacijentima. Dodao je da je za Dom zdravlja planirana i nabavka rendgen aparata, a osvrnuo se i na značaj održavanja „Medicinskog sela“, u saradnji Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo, ističući da je to prilika da stanovnici u udaljenim seoskim područjima dobiju neophodne medicinske usluge lekara specijalista.

Govoreći o nabavci  aparata za anesteziju za Stomatološku službu, odbornica Gorica Božić je rekla da će on pre svega koristiti oralnim hirurzima prilikom pružanja medicinske pomoći osobama sa posebnim potrebama. „Aparat za anesteziju smo nabavili pre svega zbog dece sa posebnim potrebama. Imamo dva oralna hirurga, a ideja je potekla od roditelja, jer deca sa posebnim potrebama ne mogu imati nikakve stomatološke intervencije bez anestezije i do sada smo morali da ih šaljemo za Beograd“, rekla je odbornica Božić. Ona je govorila i o tome da pet lekara specijista napušta Dom zdravlja i da će to biti veliki problem koji će biti rešen.

Odbornik Milan Gajić ovom prilikom je ocenio da je ulaganje Grada u Dom zdravlja, višestruko važno zbog značaja unapređenja primarne zaštite. „To bi trebalo da bude praksa i ubuduće, jer nam je najbitnije zdravlje svih naših sugrađana. U Dom zdravlja je uloženo oko 30 miliona dinara i opredeljena su dodatna sredstva za nabavku ultra-zvuka za ginekološke preglede. Nabavljeno je jedno sanitetsko vozilo, dok bi drugo trebalo da stigne ovih dana, a napominjem da je poslednji put kupljeno sanitetsko vozilo pre 15 godina. Od Evropske unije Dom zdravlja je dobio 20 miliona dinara, a sredstva će biti iskorišćena za inkluziju dece sa smetnjama u razvoju i za druge aktivnosti koje su u opisu rada primarne zdravstvene zaštite“, rekao je Gajić.

Gradonačelnik Gvozdenović govorio je na današnjoj sednici Skupštine i o mestu gde je sahranjen akademski slikar Ljuba Popović u Brđanima, osvrnuvši si se na peticiju tamošnjih meštana koja je upućena Gradskom veću. On je ovom prilikom naglasio da će biti urađeno idejno rešenje za uređenje ovog prostora, ali tek nakon javne rasprave gde će i građani, pre svega meštani ovog dela Grada, imati mogućnost da iznesu svoj stav o tome. „Stav gradske vlade na čijem sam ja čelu je da se na mestu gde je sahranjen Ljuba Popović uradi projekat izgradnje crkve, da se uredi postojeća deponija i da se napravi park“, naglasio je ovom prilikom gradonačelnik.

Odbornici Skupštine grada Valjeva na današnjoj sednici dali su saglasnost na program rada Zdravstvene ustanove apoteka „Valjevo“ za 2017. godinu.

Usvojen je izveštaj o radu Centra za socijalni rad za prethodnu godinu,  izveštaj o radu Narodnog muzeja, kao i izveštaj o radu Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

Odbornici su usvojili izveštaj o radu Zavoda za zaštitu spomenika kulture za prethodnu godinu, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ i Centra za kulturu. Osim toga, Skupština je na današnjoj sednici usvojila izveštaj o radu KUD „Abrašević“, izveštaj Međuopštinskog istorijskog arhiva, ali i Ustanove za fizičku kulturu „Valis“.

Skupština je donela odluku o uspostavljanju saradnje između grada Valjeva i italijanske opštine Menkoniko. Grad Valjevo i opština Menkoniko sarađivaće u oblastima poljoporivrede,  stočarstva, turizma, ekonomije, kulture, zaštite životne sredine, obrazovanja, tehničko-naučne saradnje i u drugim oblastima, putem promocije i realizacije zajedničkih projekata.

Doneta je i odluka o izmeni odluke o javnom prevozu putnika, odluka o poveravanju poslova na izgradnji objekata vodosnabdevanja u 2017. godini, a usvojen je i program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju grada Valjeva u ovoj godini.

Na današnjoj sednici usvojen je godišnji programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Valjeva za ovu godinu. Usvojen je i plan detaljne regulacije za branu i višenamensku akumulaciju „Pambukovica“ na reci Ub na teritoriji grada Valjeva za deo KO Gola Glava. Objekat brane i najveći deo akumulacije se nalaze na teritoriji opštine Ub, dok se jedan deo akumulacije nalazi na teritoriji grada Valjeva u katastarskoj opštini Gola Glava i iz tih razloga, Skupština je donela ovu odluku.

Skupština grada donela je i plan detaljne regulacije za rekonstrukciju i adaptaciju dalekovoda DV br 116/2 TS „Valjevo 1“-TS „Kosjerić“ na teritoriji grada Valjeva.

Usvojena je i odluka o izradi plana generalne regulacije za područje Bujačić, Petnica, Klinci i deo Beloševca. Plana je usvojen po hitnom postupku iz razloga sprovođenja plana za pretvranje turističkog prostora Petnica na ovom području. Cilj je da se tim planom steknu uslovi i da se omogući buduća eksproprijacija zemljišta kako bi grad Valjevo mogao da kupi još jedan deo zemljišta vezanim za Istraživačku stanicu Petnica i za potrebe novih sadržaja poput botaničke bašte, naučnog parka, opservatorije itd.

Skupština je usvojila odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Valjeva. Ovom odlukom se predlaže otuđenje nepokretnosti iz javne svojine grada Valjeva  na katastarskoj parceli br. 417/1  na Divčibarama ukupne površine 2.14.90 ha sa četiri objekta- kamp Breza. Biće raspisan javni oglas kojim će biti definisani kriterijumi i posebni uslovi za otuđene nepokretnosti. Ova odluka donosi se u cilju daljeg razvoja turističkih potencijala na Divčibarama.

Pored ostalog, Skupština je usvojila i izmene izveštaja o ostvarivanju programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva u 2016. godini.

Odsek za informisanje i protokol

Grad Valjevo

Prethodni tekstPočetak sezone rada Kule Nenadovića i rad Muzeja tokom praznika
Sledeći tekstDečije odeljenje Opšte bolnice ponovo radi

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA