Naslovna info Realizovani i novi projekti za Valjevo

Realizovani i novi projekti za Valjevo

189
0

Na sednici Skupštine grada Valjeva o prvom rebalansu budžeta grada Valjeva za 2022. godinu govorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Po njegovim rečima  tokom izrade završnog računa budžeta grada utvrđeno je da su preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina realizovana u iznosu većem od planiranog i to je bio jedan od razloga što je bio pripremljen prvi rebalans kojim su planirana sredstva budžeta grada povećana za 264 miliona dinara ili 6,64 posto.

„Na osnovu ostvarenih prihoda u prva tri meseca 2022.godine izvršeno je povećanje određenih tekućih prihoda i tu ću izdvojiti samo najveće .Povećan je porez na zarade i to za 82 miliona dinara . Ono što je isto jako važno transferi od drugih nivoa vlasti uvećani su za 41.155.000.000 dinara i to je prihod od namenskih transfera od Republike koji su namenjeni  za realizaciju projekata u oblasti kulture i zaštite životne sredine kao i za unapređenje rada lokalne samouprave . Što se tiče rashoda oni su planirani za oblast zaštite životne sredine gde je grad od Ministarstva zaštite životne sredine dobio 28.500.000 dinara za zamenu kotlova u domaćinstvima za ekološki prihvatljive energente u cilju smanjenja aero-zagađenja da rešavamo ovaj problem. To je jedan mali korak i jedan od načina da rešimo problem koji je uvek aktuelan u zimskom periodu godine. Učešće grada u realizaciji ovog projekta je 7.125.000 dinara,  dakle skoro 36 miliona dinara imamo za zamenu kotlova na individualnim ložištima . To je posebna stavka i jako je bitno to naglasiti i nema veze sa onim projektom koji realizujemo sa Ministarstvom rudarstva i energetike koji se tiče energetske efikasnosti“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Gradonačelnik je istakao da je za njega najvažnije u ovom trenutku dogradnja i rekonstrukcija starog objekta Šeste škole u cilju prenamene u dečiju ustanovu . Na taj način obezbedićemo dodatne kapacitete i videćemo naravno kada se završi ovaj konkurs u predškolskoj ustanovi  koliko će tačno dece ostati na listi čekanja. Onda ćemo znati koja je to brojka koju treba u narednom periodu da rešimo. U ovom trenutku problem upisa dece u predškolsku ustanovu nisu ohrabrujuće, prošle godine imali smo oko 400 dece na listi čekanja ove godine imaćemo 586 mesta na toj listi. Ono što je najbitnije i što danas sa ove Skupštine treba da bude najveća vest je da izgradimo dva nova vrtića i gotovo 90 posto rešimo listu čekanja u ovom trenutku“, naglasio je gradonačelnik Gojković  i dodao da projekat dogradnje vrtića „Bambi“ izuzetno dobro napreduje, a završetkom tog objekta dobili bi još oko 150 dodatnih mesta za decu.

„Trenutno u Valjevu niču tri fabrike. Ne postoji grad u Srbiji u kojem se u isto vreme grade tri fabrike. To je 2300 novih radnih mesta i moram da kažem da je to apsolutno šansa za naš budžet, da se iz poreza taksi i naknada, sutra kada te fabrike krenu u punom kapacitetu da rade i kada se zaposle radnici, da se naš budžet napuni, da stignemo budžete nekih gradova koji su slične veličine kao grad Valjevo, a imaju daleko veće budžete od  1,5 – 2 milijarde dinara. Onda je to mnogo više sredsava za putnu, komunalnu infrastrukturu , onda je to više sredstava da uložimo i u kulturu, sport i u sve druge sfere života.

Prošle nedelje sam bio u Razvojnoj agenciji Srbije i oni nam pomažu da zajedno sve te investicije sprovedemo u delo i i sve to je uz veliku pomoć najpre predsednika  Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije “,kaže gradonačelnik.

Što se tiče rashoda za oblast kulture oni su uvećani za 9,5 miliona dinara i u okviru tog iznosa su i namenska sredstva koja su ustanove kulture dobile od Ministarstva kulture za realizaciju određenih projekata. U okviru rashoda za sport opredeljena su sredstva od milion dinara.

Gradonačelnik Valjeva je tom prilikom obrazložio koliko je sredstava dobijeno od strane ministarstava za različite projekte.

„Kod Ministarstva zaštite životne sredine prošle godine smo dobili milion evra za četiri aktivnosti  za proširenje toplovodne mreže i priključnje javnih objekata, zatim čišćenje divljih deponija, eko- parkiće i pošumljavanje . I ove godine od Ministarstva  za zaštitu životne sredine smo dobili 5,5 miliona za eko- parkiće. Prošle nedelje je potpisan ugovor  u vrednosti od 3.165.000 dinara za čišćenje divljih deponija i  za pošumljavanje  4 miliona dinara.

Dva takođe važna projekta kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje smo dobili, konkurisali smo za elektronsku Skupštinu i dobili sredstva u iznosu od 6 miliona dinara , za jedinstveno upravno mesto dobili sredstva,  kod UNOPS – a smo  konkurisali za zgradu socijalnog stanovanja, očekujem pozitivan odgovor i  izuzetno velika sredstva za zgradu socijalnog stanovanja u Valjevu.

Kod Ministarstva poljoprivrede smo konkurisali i prošle i ove godine za atarske puteve. Prošle godine smo dobili 10 miliona dinara, ove godine 16 miliona dinara, a da ne govorimo o Ministarstvu za rad socijalna i boračka pitanja, jedna milijarda za Gerontološki centar  preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Dakle, izuzetno puno novca po različitim osnovama. Žao mi je što nismo kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave prošli na konkursu za unutrašnje uređenje Doma sporta „General Svetomir Đukić“, ali ćemo to uređenje uraditi iz budžeta grada Valjeva. Bili smo pre nekoliko dana u Ministarstvu za omladinu i sport, očekujem pomoć i podršku za projekte koje se tiču sportske infrastrukture. To su otprilike sredstva koja su dobijena u prošloj i ovoj godini. Naravno nećemo se zaustaviti na tome, jer se trudimo da ne preskočimo nijedan konkurs“, zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime