Home va014info Opština Mionica donirala CPAP aparat za Odsek neonatologije

Opština Mionica donirala CPAP aparat za Odsek neonatologije

129
0
SHARE

U valjevskom porodilištu se u proseku obavi do 1400 porođaja godišnje. Od tog broja porođenih je polovina rođenih malih Valjevaca, a ostale bebe su sa teritorije opština Kolubarskog okruga. Poslednje tri godine Opština Ub prednjači po broju rođene dece, a za njima je Lajkovac. Predsednik Opštine Mionica, Boban Janković, je prilikom uručenja aparata CPAP za Odsek neonatologije, valjevske bolnice, istakao da kao dobre komšije imaju želju da daju doprinos i podsticaj rađanju beba, pa su time rukovođeni nabavili aparat CPAP.

– Opšta bolnica je ustanova u kojoj se leče i imaju tretmane svi građani Kolubarskog regiona, kao i žitelji Mionice. Kada je u pitanju rađanje dece, kada je u pitanju populaciona politika jako je važno da radimo što više kao društvo. 2016. godine je i Vlada Republike Srbije osnovala Savet za populacionu politiku koji je imao određene mere. Ja sam siguran da će se što više dece rađati u narednom periodu. Kada je ovaj aparat u pitanju, ja sam siguran da će imati veliki značaj i primenu za sve kojima on bude trebao – rekao je Boban Janković, predsednik Mionice, navodeći da kao dobre komšije, Opštu bolnicu Valjevo, smatraju svojom i tu su uvek da pomognu koliko im mogućnosti dozvoljavaju, najavljujući da će i u narednom periodu imati aktivnosti usmerene ka poboljšanju zdravlja stanovništva i brizi za najmlađe.

V.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić se zahvalio donatorima i predsedniku Opštine Mionica, Bobanu Jankoviću na značajnoj donaciji čija je vrednost oko šesto hiljada dinara, a sa željom da se ova sardanja nastavi i unapredi na obostranu korist pre svega građana sa teritorije Opštine Mionica koji su korisnici usluga najveće regionalne zdravstvene ustanove.

Ističući da je Neonatologija grana medicine koju zovu kraljica Pedijatrije, sama opremljenost novim tehnološkim dostignućima Odseka neonatologije je od izuzetnog značaja, navela je dr Svetlana Marković, specijalista neonatologije.

– Da bismo obezbedili pravilan razvoj u prvim trenutcima i satima života, naročito kod kritične novorođenčadi, važna je dobra opremljenost i obučenost kadra. Odmah po rođenju deteta važan je ginekološko, akušersko, neonatološki tim za stabilizaciju deteta u porodilištu, a sledeća instanca je Odsek neonatologije. Tu mi primenjujemo određene mere kod kritične novorođenčadi, odnosno kod novorođenčadi koje imaju određene respiratorne probleme. Sa nabavkom ovog CPAP aparata koji mi inače nismo do sada imali u službi, a inače predstavlja jednu od neinvazivne ventilacije, i on predstavlja kontinuirani pozitivni pritisak koji se obezbeđuje novorođenčadi, pod broj jedan onima koja su sa respiratornim problemima, najčešće deca koja su prevremeno rođena. Znamo da u poslednje vreme sve veći broj dece koji se prevremeno rađa i nisu dosegla pun termin, a možemo da kažemo da je jedan od uzroka čitav naš savremeni život. Bitno je da im se omogući da primenom ovog aparata CPAP-a omogućimo taj kontinuirani pozitivni pritisak i da kažem stručno da im se smanji kolaps alveola, odnosno da im se otvore pluća i da im se u prvom trenutku pruži ventilaciona potpora – pojasnila je dr Svetlana Marković, dodajući da je ranije dete sa pozitivnom trahipneom ili iz carskog reza komplikovanog, slato na tercijarni nivo, jer mu je potrebna respiratorna potpora. U savremenom pristupu lečenju smanjuje se upotreba invazivnih respiratora i uključuju se upravo uređaji kao što je CPAP. Što se tiče valjevskog porodilišta, koje funkcioniše u ustanovi sekundarnog tipa sa 1300 do 1400 porođaja godišnje, svi zaposleni su posvećeni veštini i znanju i unapređivaće nivo usluga kako bi se rađalo što više zdravih beba.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here