Naslovna info Od Resnika do Valjeva vozom uskoro 100 na sat

Od Resnika do Valjeva vozom uskoro 100 na sat

Rekonstrukcija barske pruge, na 77 kilometara dugoj deonici od Resnika do Valjeva, počela je u junu prošle godine. Radovi su u završnoj fazi, koštaće oko 80 miliona dolara, a finansiraju se ruskim kreditom. Planirano je da obnovljenom trasom vozovi krenu 14. novembra, projektovanom brzinom do 100 kilometara na čas.

Od Beograda do Valjeva, obnovljenom barskom prugom, putovaće se tri puta brže. Neće više biti lagane vožnje od tridesetak kilometara na čas zbog dotrajale pruge i neispravnih prelaza. Od Resnika do Valjeva postavljaju se nove šine uvezene iz Austrije i betonski pragovi domaće proizvodnje.

Ruski kran je jedna od najsavremenijih mašina u svetu za postavljanje koloseka. Za tri sata može da postavi kilometar pruge.

“RŽD Internešenel”, ogranak ruske državne železnice, glavni je izođač radova na barskoj pruzi. U Srbiji ima dva velika krana koji ubrzavaju postavljanje koloseka.

“Najsavremenijom ruskom tehnologijom izgradnje koloseka, koja je i najsavremenija u svetu, za sedam dana postavićemo prugu na deonici od Vreoca do Lazarevca. Po već utvrđenoj dinamici nastavljamo radove prema Valjevu. Ovo je za nas rutinski posao. Očekujemo da ćemo u predviđenom roku završiti sve radove na postavljanju koloseka od Resnika do Valjeva”, kaže rukovodilac gradilišta Nikolaj Golobaradov.

Na rekonstrukciji tog dela barske pruge, ruske železnice su za podizvođače radova angažovale srpske firme.

“Sama rekonstrukcija podrazumeva sanaciju svih loših mesta na pruzi između Resnika i Valjeva – donji i gornji stroj, kompletnu zamenu kontaktne mreže na 77 kilometara pruge i modernizaciju signalnih, sigurnosnih i telekomunikacionih uređaja na pruzi”, kaže direktor projekta “RŽD Internešenel” Zlatibor Kurucić.

Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija devet železničkih stanica, 17 mostova i 12 propusta. Biće zaštićene sve kosine koje su odronima povremeno prekidale i ugrožavale saobraćaj na barskoj pruzi od Resnika do Valjeva.

RTS

Prethodni tekstVREMENSKA PROGNOZA: U četvrtak jutro hladno, tokom dana sunčano i toplije
Sledeći tekstMemorijalna atletska trka „General Đukić“

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA