Naslovna info Novi mural u gradu, poklon kompanije Bosis

Novi mural u gradu, poklon kompanije Bosis

Povodom obeležavanja 35 godina poslovanja i podrške lokalnoj zajednici, kompanija Bosis iz Valjeva, raspisala je konkurs za izradu autorskog idejnog rešenja i izvođenje odabranog predloga murala na lokaciji u centru Valjeva. Sedamdesetih godina prošlog veka uspešne gradske kompanije poklanjale su Valjevu murale, od kojih većina danas nije sačuvana. Ovom umetničkom akcijom kompanija Bosis vraća tradiciju oslikavanja fasada u Valjevu.

Na konkurs za idejno rešenje i izvođenje murala na temu „Valjevo u budućnosti“, na javnoj fasadi u centralnoj gradskoj zoni Valjeva, na Trgu Desanke Maksimović prijavilo se 27 umetnika/umetničkih grupa sa ukupno 38 idejnih rešenja .Odlukom  stručnog žirija  pobednik konkursa je idejno rešenje pod nazivom “Budućnost  je u tvojim rukama”, mladog umetnika Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

Prema rečima autora, pobednički mural je na više nivoa povezan sa Valjevom:

Predlog murala je na više nivoa povezan sa Valjevom. Kreiranjem optičke iluzije uklapanja u postojeći ambijent, stvorena je konekcija između grada i prirode, tj između Valjevskih planina koje se vide u pozadini i izgrađene strukture prisutne u samom prostoru. Žena prikazana na muralu treba da asocira posmatrača na majku ili majku prirodu, koja na svojim leđima nosi budućnost grada, dok je sudbina grada u sadašnjem trenutku u njenim rukama (žena u rukama drži nekoliko objekata prisutnih u samom gradu). Dete reprezentuje budućnost i poziva nas da se vratimo prirodi kroz vraćanje prirodnih elemenata u urbani prostor. Sadašnjost je u našim rukama, a budućnost u rukama naše dece,naglasio je autor pobedničkog murala.

 

Radovi na muralu, koji kompanija Bosis poklanja gradu, biće završeni do 25. maja, a svečano otkrivanje biće održano 2. jula u 17 časova na centralnom događaju proslave 35 godina postojanja kompanije Bosis.

 

Prethodni tekstSajam zapošljavanja u Valjevu
Sledeći tekstREALIZOVAN KVIZ NA TEMU SMANJENJA RIZIKA OD PRIRODNIH KATASTROFA

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA