Naslovna info Grad Valjevo u projektu „City walk“ (Gradovi za pešake)

Grad Valjevo u projektu „City walk“ (Gradovi za pešake)

U okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), odobren je projekat „City walk“ odnosno Gradovi za pešake – ka energetski odgovornim mestima: osnivanje pešačkih gradova u dunavskoj regiji. Predviđeno je 2,38 miliona evra za saradnju na osnivanju pešačkih gradova u dunavskoj regiji.

Bolje povezana i energetski odgovorna dunavska regija je jedan od 4 prioriteta Dunavskog transnacionalnog programa. Saradnja između partnera na projektu  podrazumeva rešavanje zajedničkih izazova koji se odnose na ekološke transportne sisteme, sa niskim stepenom buke, malom proizvodnjom ugljenika, u cilju doprinosa održivoj regionalnoj i lokalnoj mobilnosti, modalnoj integraciji i inteligentnom transportu.

S obzirom da je glavni cilj Dunavskog transnacionalnog programa razvoj koordiniranih politika i aktivnosti u oblasti programa, koje će učvrstiti obaveze vezane za strategiju Evropa 2020. ka tri dimenzije pametnog, održivog i inkluzivnog razvoja, konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije je pokrenuo projekat u trajanju od 30 meseci (od decembra 2016. do maja 2019.) čije će aktivnosti upravo doprineti ovom strateškom opredeljenju EU.

Prvom sastanku projektnih partnera projekta „City walk“ koji je održan 7. i 8. februara 2017. godine u Segedinu, prisustvovala je četvoročlana delegacija grada Valjeva na čelu sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem. U sastavu delegacije su bili i načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović  i Nenad Branković iz Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove. Time je započet proces interregionalne razmene i kooperacije koja se bavi uobičajenim izazovima vezanim za poboljšanje mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih vidova transporta u urbanim predelima dunavske regije. Projekat je usmeren na tri specifična cilja i to smanjenje emisije CO2 vezane za transport, poboljšanje integrisanog korišćenja održivih vidova transporta i povećanje bezbednosti gradskih transportnih mreža i pogodnosti za život.

Projekat „City walk“ pomaže gradovima dunavske regije da smanje emisiju zagađivanja i buke i da postanu bolja mesta za život, davanjem većeg značaja ulozi održivih oblika mobilnosti u urbanom mešovitom transportu, a naročito u aktivnim oblicima transporta – kao što je pešačenje i vožnja bicikla. Da bi se to sprovelo, projekat je uglavnom usmeren na poboljšanje ključnih uslova za pešaćenje kroz izradu precizne metodologije koja obuhvata alate među kojima su i prilagođeni interaktivni vodiči za osam gradova obuhvaćenih projektom.

U okviru ovog projekta grad Valjevo će promovisati nove urbane staze, biće postavljena nova turistička i druga signalizacija, a biće organizovane i mnogobrojne aktivnosti i događaji sa ciljem da se poveća svest građana o značaju usvajanja zdravih stilova života i kretanja, urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine.

www.valjevo.rs

Prethodni tekstOdržana 11 sednica Skupštine grada Valjeva
Sledeći tekstU Valjevu za tri sedmice popisano oko 10.000 nezakonito izgrađenih objekata

POSTAVI ODGOVOR

molimo Vas unesite komentar!
Ovde unesite svoje ime

CAPTCHA